Csereprogram az előítéletek eloszlatásáért

Németországban tanultak az előítéletek felismeréséről és kizárásáról azok a fiatalok, akik a székelykeresztúri Erdélyi Ifjúsági Egyesület nyár elei csereprogramján vettek részt. 

Simó Bernadette
Csereprogram az előítéletek eloszlatásáért
Fotó: Erdélyi Ifjúsági Egyesület

Ifjúsági csereprogramon vett részt hat 15 és 20 év közötti fiatal Németországban, Oldenburgban a székelykeresztúri Erdélyi Ifjúsági Egyesület (ATA) szervezésében. Az ott töltött két hét alatt beleásták magukat a gyermekkori mesék és történetek világába, felkutatták a mesék által belénk ivódott előítéletes viselkedéseket, és mindezt különböző színházi és digitális eszközök által megváltoztatták, átírták és újraépítették. Orosz Gabriella, a program egyik koordinátora, az ATA Ifjúsági mobilitási programjainak felelőse közölte, a projekt célja az volt, hogy a fiatalokban tudatosítsák a felismerés fontosságát, azt, hogy nézzenek körül és lássák meg a mindennapok előítéleteit, tudatosan úgy próbálják élni az életüket, hogy ne a gyerekkorban felvett sztereotípiák alapján ítéljék meg embertársaikat. A programban más országok küldöttjei (észt, ír, szlovén, észak-macedón és német) is részt vettek, így az ismerkedés, egymás kultúrájának felfedezése is része volt a kirándulásnak, ügyességi játékokban, interkulturális esteken vettek részt, ahol megkóstolták egymás nemzeti ételeit, megismerkedhettek a papírszínház világával és pihenhettek a tengerparton.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Orosz Gabriella programkoordinátor elmondta, a csere során a fiatalok sokat fejlődtek, alkalmuk adódott kibontakozni, ötleteiket megosztani és kivitelezni, valamint új kultúrákat és embereket megismerni, ami által szélesedett látókörük és kapcsolataik. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!