Csatlakoztak a világhéthez: sétával népszerűsítették az anyatejes táplálást

Közel félszáz kisgyermekes család részvételével zajlott idén a 13. Séta a szoptatásért elnevezésű rendezvény Székelyudvarhelyen, amely az anyatejes táplálást hivatott népszerűsíteni.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Csatlakoztak a világhéthez: sétával népszerűsítették az anyatejes táplálást
Támogatják a családokat. Népszerűsítő rendezvény Fotó: Hadnagy Éva

A borongós, esős idő ellenére élettel telt meg a Bethlen negyedi Dávid Ferenc tér vasárnap délelőtt. Kisgyermekes családok gyülekeztek, hogy közösen, együtt körbesétálják a teret, ezzel az anyatejes táplálást népszerűsítsék. Az udvarhelyszéki Anyák Egyesülete ezzel a rendezvénnyel kapcsolódik a szoptatás világhetéhez, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) augusztus 1–7. között szervez meg.

– Örülök, hogy a bizonytalan időjárás ellenére ilyen sokan összegyűltünk, hiszen ez is annak bizonyítéka, hogy a családoknak fontos az anyatejes táplálás és ennek népszerűsítése – mondta Fekete Éva, az Anyák Egyesületének vezetője. Hozzátette, külön öröm számára, hogy egyre több édesapa, nagyszülő is bekapcsolódik a programokba. Tapasztalatai szerint még mindig nagyon sok a tévhit a téma körül, éppen ezért is szükség van az ilyen rendezvényekre, ám az elmúlt több mint egy évtized alatt jelentős mentalitásváltás figyelhető meg.

Tizenhárom évvel ezelőtt gyakorlatilag még tabunak számított erről beszélni, sétát és kiállítást szervezni a témában, éppen ezért úgy gondolom, jó az irány, amit képviselünk – fogalmazott.

Az egyesület és a szakképzett szoptatási tanácsadóknak, elkötelezett család- és gyermekorvosoknak köszönhetően nagyon sok kismama anyatejjel kívánja táplálni a gyermekét, és ha nehézségekbe ütközik, akkor mer segítséget kérni, ahelyett, hogy feladná. Ez pedig szintén pozitívum.

Arra biztatjuk a kismamákat, hogy tartsanak ki, ha sokszor nehéznek és reménytelennek is tűnik az út, kérjenek megfelelő segítséget, bízzanak magukban és babájukban, hiszen ez a legtermészetesebb folyamat és a legegészségesebb, amit csak adhatnak a gyermeküknek –

vélekedett Fekete Éva.

Csatlakoztak a világhéthez: sétával népszerűsítették az anyatejes táplálást

A rendezvényen közszemlére tették az Anya melegében (l)enni című fotópályázatra beérkezett alkotásokat – közel száz fotót –, amelyekről számos meghitt, boldog pillant köszön vissza, valamint a Mesélj a te(l)jességről nevet viselő esszéíró pályázatra beérkezett műveket. A legnépszerűbb pályamunkák beküldői, illetve a legtöbb szavazatot elnyert fotók tulajdonosai jutalmakban részesültek. A rendezvényt ölbeli játékok, mondókázó zárta. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!