Búcsú Bordi János lelkésztől

Simó Bernadette
Becsült olvasási idő: 3 perc

Ft. Bordi János szentszéki tanácsos, nyugalmazott lelkész, életének 71., papságának 43. évében 2024. augusztus 21-én, türelemmel viselt rövid betegség után visszaadta lelkét Teremtőjének. 
A hegyi papként is ismert Bordi János 1986 óta szolgált a Korond községhez tartozó Pálpatakán, a tanyavilág római katolikus híveit vezette harmincnyolc éven át a hit útján. Egykori egyházközsége 20 kilométeren terül el. Pálpatakán 300, a nagyobbik filián, Fenyőkúton, 200 híve volt, legkisebb szencsedi filiáján mindössze öt katolikus hívének viselte gondját. Egy korábbi években készült riportban így mutatta be önmagát: ,,A Hegyi Papot elég jó természettel áldotta meg az Isten. A felmerülő gondok ellenére is megpróbál nyugodt maradni, haragot soha nem tartani, Istennel-emberrel jó barátságban lenni. A Hegyi Pap elégedett és boldog ember. Szolgálni akar.” 
Valóban szolgálat volt az, amit a tanyavilágban végzett, amikor a helyi plébániára helyezték, nem volt még a faluban templom, a plébánia épületének nagyobbik szobájában tartották a vasárnapi miséket. A helyi hívek nem voltak hozzászokva, hogy a pap állandóan a hegyen tartózkodik, ott él, elődei Korondról jártak fel a hegyre misézni. Kis idő elteltével azonban hozzászoktatta a híveket ahhoz, hogy ő mindig jelen van, hozzá bármikor fordulhatnak. Jó barátja volt a gyermekeknek is, ministrálni, hittanórára hívta őket. Szolgálati ideje első tíz évében gyalog járta a filiákat, ezek több tíz kilométeres útvonalak, ám a téli időszakban sem használt járművet, gyalogszerrel ment mindenhová misézni. Hiába volt pap és papilak Pálpatakán, az emberek nem voltak hozzászokva a rendszeres misékhez, és mivel a faluban hosszú időn át nem volt temető, a saját kertjeikbe temetkeztek. Ezeknek a szokásoknak vetett véget Bordi János atya, 1994-ben templomot építtetett a faluban, majd néhány év múlva a helyi temető is elkészült. 
A hegyi pap hosszú szolgálati ideje alatt egyre közelebb vonzotta híveit a templomhoz, a felnőttekkel baráti kapcsolatba került, a gyerekeknek kedves tanítójukká vált. Szívesen fogadott vendéget a hegyen, ha bárki meglátogatta, nem engedte el közös étkezés nélkül. Számos tábornak is helyet adott a hegyi templom és plébánia, székelyudvarhelyi és a környező települések egyházközösségei is előszeretettel táboroztak Pálpatakán, Bordi atya pedig kiváló vendégfogadó volt. 
Bordi János 1954-ben született a Maros megyei Mikefalván. Tanulmányait 1976–1982 között végezte a Seminarium Incarnatea Sapientiae Gyulafehérvári Papnevelő Intézetben. 1982-ben szentelték pappá. Első szolgálati helye Segesvár volt, majd Mezőlengyelt megjárva helyezték Pálpatakára. Életének utolsó hónapjait a székelyudvarhelyi Jó Pásztor Papi Otthonban töltötte. Papi jelmondata „Szólj, Uram, mert hallja a te szolgád” volt, ez a jelmondat az egész papi életét jellemezte. 
A Gyulafehérvári Főegyházmegye és a Székelyudvarhelyi Fő­esperesi Kerület tájékoztat, Ft. Bordi János atya virrasztását augusztus 23-án, a 15 órától bemutatott gyászszentmise után tartják, 16 órától a pálpataki közösség, 17 órától a fenyőkúti közösség, 18 órától a korondiak és paptestvérei imádkoznak lelki üdvéért. Temetését augusztus 24-én, szombaton 12 órától tartják a pálpataki templomban bemutatott szentmise után, a templomkertben. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!