Bizonytalan jövő, szűkösebb évad a Tomcsa Sándor Színháznál 

Szűkösebb előadás-kínálattal és néhány újdonsággal vág neki az új évadnak a Tomcsa Sándor Színház. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be a kulturális intézmény vezetői.

Hadnagy Éva
Bizonytalan jövő, szűkösebb évad a Tomcsa Sándor Színháznál 
Ismertették a részleteket. Színvonalas Dráma, bizonytalan évad Fotó: Hodgyai István

Bizonytalanságokkal tele vágnak neki az új évadnak a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színháznál, ennek ellenére azonban nem marad el a Dráma kortárs színházi találkozó, amelyet szeptember 16–21. között szerveznek meg. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be az intézmény vezetői, valamint bemutatták az új irodalmi titkárt is Bács Noémi személyében, aki egy hónapja erősíti a színház csapatát.

Barabás Árpád művészeti igazgató aggodalmának adott hangot, az új évaddal kapcsolatosan, hiszen a Művelődési Ház energetikai korszerűsítésen esik át, emiatt pedig költözni kényszerülnek a benne működő kulturális intézmények, köztük a színház is. Azt azonban, hogy erre pontosan mikor kerül majd sor, egyelőre nem tudni.

A legfrisebb információk szerint decemberben kell költöznünk, az évad közepén ez pedig egyenlő a katasztrófával, hiszen egy költözés több hónapig is eltarthat

– fogalmazott. Mint mondta, minden valamirevaló színház két-három évvel előre tervez, hogy tudja, milyen rendezőkkel fog dolgozni, kiket hívjon meg, ez a költözés pedig az ő esetükben teljesen átláthatatlanná teszi a jövőt. A külső, nehezítő tényezők miatt szűkebbre is szabták a 2024–2025-ös évadot. A gyermekbérletes előadások teljesen kimaradnak, ám a legkisebbek számára is igyekeznek néhány gyermekelőadást elhívni. A színház első bemutatója októberben lesz, még a Művelődési Házban, nagyszínpadi darabbal készülnek, William Shakespeare Athéni Timon című tragédiáját viszik színre Zakariás Zalán rendezésében.

Gazdag programkínálat a 15. Drámán

Szeptember 16–21. között ismét megrendezik a Dráma Kortárs színházi találkozót. Bensőséges megnyitót terveznek, de ettől függetlenül számos izgalmas programmal készülnek a közönségnek. Nagy Pál, a színház igazgatója elmondta, olyan előadásokat hívtak idén a találkozóra, amelyek valamilyen szempontból kiemelt érdeklődésre tartanak számot. Hozzátette, az volt a fő szempont, hogy olyan darabokat hívjanak el, amelyeket ők akár létszámukból kiindulva sem tudnak bemutatni.

– A kortárs drámáknak általában kortárs üzenetük is van, de nem polgárpukkasztó darabokról van szó, hiszen nem akarunk átesni a ló másik oldalára. Értékes, emészthető, de egyben elgondolkodtató darabokat láthat majd a közönség – ismertette.

Az idei rendezvényen túlsúlyban lesznek a stúdió-előadások, naponta kettőt mutatnak be, és a hét alatt három román előadás is színre kerül. Lesznek naponta szakmai beszélgetések, podcastek, és a nagy népszerűségnek örvendő Színházak éjszakáját is megtartják. Ezúttal nem lesz lehetőség bérletet váltani, minden előadásra külön-külön kell megváltani a belépőket, ám jó hír, hogy elindult az online jegyértékesítés, így a www.szinhaz.ro oldalon bárki könnyen beszerezheti a jegyeket a kívánt előadásra. Nagy Pál igazgató szerint lesz bőven látnivaló, így mindenki talál majd kedvére valót.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!