Hirdetés

Bíró Barna Botond: jó, hogy jól indultunk

Erős legitimitást kaptak a mi jelöltjeink – ezzel a mondattal indította a választásokat kiértékelő sajtótájékoztatóját Bíró Barna Botond, Hargita megye újonnan megválasztott tanácselnöke, az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke. A szövetség nemcsak megőrizte pozícióját és súlyát az önkormányzatokban, hanem sikerült erősítenie is azt.

Asztalos Ágnes
Bíró Barna Botond: jó, hogy jól indultunk
Jól teljesített Udvarhelyszék. Apró veszteségek, nagyobb győzelmek Fotó: Hodgyai István

Székelyudvarhelyen, a KözTér irodában fogadta a sajtó képviselőit kedden délelőtt Bíró Barna Botond. Újból megköszönte a választóknak, hogy részt vettek a szavazáson, különösen azt, ha a tulipánra ütöttek pecsétet. Elmondta, hogy Udvarhelyszéken nagyobb problémák nélkül telt el a vasárnap, bár Szentábrahámon tettlegességig fajult egy helyi EMSZ- és RMDSZ-jelölt közötti konfliktus, ami – mint fogalmazott Bíró – számukra elfogadhatatlan.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Udvarhelyszék részvétel szempontjából a helyhatósági és az európai parlamenti választásokon is felülmúlta a megyei és az országos átlagot, az állampolgárok 53,77 százaléka voksolt. Élen járt Farkaslaka, a majdnem 69 százalékkal a megyei második helyet foglalja el Vasláb után. Ugyanakkor több mint tíz olyan udvarhelyi település van, ahol a szavazópolgárok több mint fele megtette kötelességét. A legkevesebb résztvevőt Etédről jelentették – sorolta az adatokat Bíró.

Az európai parlamenti választáson az RMDSZ-re 48 800 voks érkezett be Udvarhelyszékről, ami 8847-tel több, mint öt évvel ezelőtt – hangsúlyozta az udvarhelyszéki területi elnök. Sokkal több szavazatot kaptak a polgármesterjelöltek és a tanácsosi listák is. Ő maga, mint megyei tanácselnökjelölt, 103 101 szavazatot „zsebelt be” a megyéből (13 000-et Udvarhelyszékről), ezzel megelőzve az eddig rekordert: Klaus Johannis államelnök kapott a Hargita megyeiektől mintegy 101 000 voksot még 2014-ben.

Udvarhelyszéken, akárcsak négy évvel ezelőtt, 21 RMDSZ-es polgármester kezd mandátumot ősszel, viszont jóval több önkormányzati képviselője lesz a szövetségnek, számuk 232-ről 267-re nőtt.

Példa erre többek között Újszékely, Parajd, Székelyderzs, Románandrásfalva, Oroszhegy, Lövéte, Kápolnásfalu, Fenyéd, van, ahol egy személlyel, de van, ahol néggyel bővül az RMDSZ-es képviselet. Bíró Barna Botond kiemelte Székelyudvarhelyet, ahol – mint ismert – nemcsak a polgármesteri tisztséget sikerült elnyerni, de tízzel több tanácsost is bejuttattak az önkormányzati tisztségbe, mint a legutóbbi választások alkalmával (várhatóan 16 tagú lesz a frakció). 

Bíró Barna Botond: jó, hogy jól indultunk

Néhány érdekes helyzetet is kiemelt az udvarhelyszéki RMDSZ elnöke. Egyik ilyen Újszékely esete, ahol az RMDSZ által támogatott független jelölt, Szabó Ottó aratott fölényes diadalt a jelenlegi polgármester felett, aki egy román párt színeiben indult a választáson. Etéden mindössze négy szavazaton múlott az RMDSZ polgármesterjelöltjének a győzelme, Székelykeresztúron pedig, bár újra az EMSZ jelöltje, Koncz Hunor-János lesz a polgármester, az önkormányzati testületben a szövetségnek lesz többsége.

Rámutatott még Bíró Barna Botond, hogy

a megyei önkormányzatban is erősödik az RMDSZ hangja, várhatóan 24 képviselőt delegálhat a testületbe (a létszám 31, az EMSZ -nek, a Szociáldemokrata Pártnak és a Nemzeti Liberális Pártnak lesz még tanácsosa).

– Korrekt, tisztességes kampányt folytattunk, külön köszönet ezért jelölttársamnak, az EMSZ színeiben induló Tőkés Lehelnek is. Sárdobálás nélkül is működik a dolog, sőt, talán jobban. A nyerteseknek az őszi mandátumváltásig van idejük felkészülni. Jelenleg az, hogy a vasárnapi választásokon ennyire jól szerepelt az RMDSZ, erőt ad a következő időszakra, az őszi választásokra is. Jó, hogy jól indultunk – összegzett Bíró Barna Botond.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!