Az egyik használható, a másik még mindig nem

Még mindig zárva az Orbán Balázs Általános Iskola több mint egy éve átadott tornaterme, a tűzvédelmi engedélyhez további beavatkozás elvégzésére van szükség. A Móra Ferenc Általános Iskola múlt év végén lezárt sporttermét viszont felszabadították, mint kiderült, nem áll fenn statikai probléma.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Az egyik használható, a másik még mindig nem
Az Orbán Balázs iskola tornaterme. Várni kell a belépésre Fotó: Hodgyai István

A Tábor lakótelepen mű­ködő Orbán Balázs Általános Iskola tornatermét többéves építkezés után 2023 tavaszán adták át, de a modern létesítmény igazából a tűzvédelmi engedély hiányában azóta sem használható. 

Még egy aknát kell beszerelni

Gábos Anna iskolaigazgató arról tájékoztatott, hogy a helyzet változatlan, a tanulóknak az iskola eléggé szűkös udvarán tudnak testnevelésórát tartani, a tornaterem mellett még mindig dolgoznak. 
Mint a polgármesteri hivatalnál megtudtuk, a műszaki átvétel után, amikor a tűzvédelmi engedélyért folyamodtak, számos hiányosságra derült fény. Ezek oka nem annyira a hibás tervezés, mint inkább az az oka, hogy az építkezés elkezdése óta jelentősen megváltoztak a tűzvédelmi előírások. Zörgő Noémi sajtószóvivő közölte, a hiányosságok egy részének kijavítását megoldotta a kivitelező, több, műszaki változtatásra is szükség volt, hogy az aktuális kritériumoknak megfeleljen az épület és környezete (például a kerítéstől való távolság, kapcsolók elhelyezése, ajtók cseréje stb.). A legnagyobb nehézséget viszont az jelenti, hogy a dombon lévő tanintézetnél tűzvédelmi szempontból nem elégséges a víznyomás és vízhozam. Ennek orvoslására már teljesen új tervet kellett készíteni és új jóváhagyásokat beszerezni, ami meg is történt, már a kivitelező is megvan, a szerződést a napokban alá is írják – tudtuk meg. Azután meg kell rendelni egy, külön erre a helyszínre legyártott aknát, annak beszerelésével remélhetőleg már semmi akadálya nem lesz a tűzvédelmi engedély kibocsátásának, és legálisan használatba vehető lesz a tornaterem. Egyébként az Országos Helyreállítási Program támogatásával hamarosan a Tábor negyedi iskola energetikai korszerűsítése is elkezdődik, és Zörgő Noémi kiemelte, hogy a vízellátás átalakítását úgy tervezték, hogy megfeleljen az új projektben előírtaknak is.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az egyik használható, a másik még mindig nem

Kiderült, hogy nincs veszély

A másik nagy lakótelepi tanintézetnél, a Bethlen negyedi Móra Ferenc Általános Iskolánál a múlt év végén derült ki, hogy a tornateremnek is helyet adó B szárny statikai szempontból nem biztonságos. Egy pályázati dokumentációhoz volt szükség a szaktanulmányra, amelyben I-es besorolást kapott az épületrész a földrengéssel járó kockázatot mérő skálán, ami szerint feltételezhető, hogy bizonyos erősségű földmozgás esetén az épület(rész) teljesen vagy részlegesen leomlik. Januárban lezárták a teljes épületszárnyat (az iskola díszterme, informatikai szakterme is itt található), és arra vártak, hogy a polgármesteri hivatal megrendelésére elkészüljön egy új szaktanulmány, amelyhez geológiai vizsgálat, a talaj és a tartószerkezetek kutatására is szükséges volt. Amint Tifán Irén iskolaigazgató tájékoztatott, ez le is zajlott, mindent rendben találtak, ezúttal 3-as, azaz nem kockázatos besorolást kapott az ingatlan, az új tanévre tehát felszabadíthatták a tornatermet is.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!