Hirdetés

Az egész megyéből várnak még jelentkezőket

Tavasz közeledtével elindult az Erdei iskola program, amelybe már több udvarhelyszéki és csíkszéki tanintézet is bekapcsolódott. Egy, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) által elnyert pályázatnak köszönhetően ezúttal főleg a vidéki iskolák élhetnek a lehetőséggel. A Zöld lábnyom projekt részeként lesz csemeteültetés és Zengő erdőfürdő is.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Az egész megyéből várnak még jelentkezőket
Az erdővel ismerkednek. Jobb gazdái lesznek Fotó: Erdei iskola

Tavaly ősszel adtunk hírt lapunkban, hogy az SZKA A Holnap Erdeje Alapítvány (Fundația Pădurea de Mâine) pályázatán közel 140 ezer lejt nyert egyéves környezetvédelmi és tudatosítási program megszervezésére. Ennek egyik pillére erdei iskolák szervezése Hargita megyei vidéki tanintézeteknél.

– A helyi közösségeknek is fontos lehet ez a tevékenység. Vidékre amúgy is kevesebb program jut el, illetve az ott élő gyermekek adott esetben maguk is erdőtulajdonosok lesznek pár év múlva, úgy, hogy a jelenlegi életmód, az online világ betörése miatt egyre kevesebbet tudnak a környezetükről, a korszerű erdőgazdálkodást pedig sehol nem tanítják, az erdő értékei­ről, a klímaváltozásban betöltött szerepéről kevés szakszerű, hiteles információ jut el hozzájuk

– mondta a program szakmai munkatársa, Kádár Tibor Sándor erdész.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Eddig a csíkszentkirályi, csíkszépvízi, homoródalmási, kápolnásfalusi és lövétei iskola kapcsolódott be, várhatóan Ho­mo­ród­ka­rá­csony­fal­va, Ok­lánd és Ho­mo­ród­új­fa­lu is részt vesz a Zöld lábnyom programban, amely az SZKA és a helyi tanintézetek, illetve köz­bir­tokosságok együttműkö­dé­sé­vel valósul meg, amelyek vállalják az önrész kifizetését.
Az Erdei iskola egy elméleti napot és egy, terepen eltöltött napot jelent ezúttal, Kápolnásfaluban és Lövétén már le is járt az első felvonás, a szabadban megvalósuló foglalkozásokat májusban indítanák – tudtuk meg az erdésztől. Főleg a legismertebb fafajainkról, az erdő lakóiról és az erdő szolgáltatásairól szólnak a játékos, gyakorlatias, rengeteg szemléltetőanyagot alkalmazó tevékenységek.

– Az erdőt szeretnénk közelebb vinni a gyermekekhez, és az a cél, hogy ismerjék meg, becsüljék meg az erdővagyont

– tette hozzá Kádár Tibor Sándor.
Felhívta a figyelmet, hogy négy-öt hely még szabad, tehát további vidéki közösségek is jelentkezhetnek az egész megye területéről.
A Zöld lábnyom program része egy nagyszabású faültetési akció is, amely Fel­ső­bol­dog­fal­va közelében zajlik majd április közepén, illetve nyáron újra megszervezik a korábban nagy sikernek örvendő Zengő erdőfürdőt, amely egy informatív erdei sétát és egy rövid komolyzenei koncertet tartalmaz, természeti környezetben.
Kádár Tibor Sándor fontosnak tartja a pedagógusok továbbképzését is a környezeti oktatás terén. Tavaly ősszel nagy érdeklődéssel zaj­lott az erdei iskola képzés (A Holnap Erdeje Alapítvány és egy helyi magáncég támogatásával), ígérete szerint idén is folytatnák a sorozatot, magyarországi szakemberek bevonásával, ám addig is, meghívás alapján vállalja egynapos tréningek megtartását akár egész tantestület számára is. Információkat az Erdei iskola tevékenységek Facebook-oldalon lehet találni.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!