Hirdetés

Álhír volt a romlott szendvics

Majdnem rémhírkeltés áldozata lett a székelyudvarhelyi Tompa László Általános Iskola, miután a közösségi médiában egy személy meggyanúsította az intézményt, hogy romlott szendvicset adnak a gyermekeknek. Az iskola vezetősége azonnal vizsgálatot kért az illetékes hatóságoktól, a videó megosztójáról pedig kiderült, hogy semmi köze a tanintézethez, az ominózus szendvics sosem járt a kezében.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 7 perc
Álhír volt a romlott szendvics
Ilyen a hétfői szendvics. A hűtőből vették ki Fotó: Asztalos Ágnes

Kedden este a Tompa László Általános Iskola aligazgatónője figyelt fel egy, a közösségi oldalon keringő felvételre, amely szerint kukacos szendvicset vitt haza egy tanuló az iskolából. Mint ismert, az említett tanintézet a Marin Preda Líceummal együtt részt vesz a Meleg ebéd programban, ám a megfelelő feltételek hiányában nem főtt ételt, hanem szendvicset kapnak naponta a tanulók, a polgármesteri hivatal által lebonyolított közbeszerzésen egy Beszterce-Naszód megyei cég nyerte el a szállítás jogát.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az ételcsomag rendszerint egy teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle, amelyben valamilyen hústermék és zöldség van, illetve gyümölcs. A két iskola tanulói március elejétől részesülnek az ingyen tízóraiban, és azóta – mint Balázs Saroltától, a polgármesteri hivatal oktatási osztályának vezetőjétől megtudtuk – sehonnan nem jeleztek problémát, bár ők kifejezetten kérték az intézmények vezetőit, hogy ha bármi rendellenességet észlelnek, azonnal szóljanak.

Az iskola igazgatója már éjszaka értesítette az érintett hatóságokat, kora délelőtt össze is ült a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság, az állami rendőrség képviselőiből, a polgármesteri hivatal illetékes osztályvezetőjéből, a székelyudvarhelyi alpolgármesterből és a tanintézet vezetőségéből álló válságstáb. Kiderítették, hogy kitől indulhatott a videó, az illetékes szakemberek pedig megvizsgálták az aznapi ételcsomagot.

– Az iskola hűtőszekrényében megőriztek egy hétfői szendvicset, ezt megvizsgálva mi úgy gondoljuk, hogy a felvételen látható szendvics később romolhatott meg, miután a gyermek hazavitte, nem megfelelő körülmények között, melegben állhatott valamennyi ideig.

Amit mi itt találtunk, az rendben volt, de fontos tudni, hogy a szendvicsre négy óra a jótállási idő.

Nagyon oda kell figyelni, hogy ha nem eszi meg szünetben a gyermek az ételt, akkor azt megfelelő helyen, hidegben kell tárolni, ellenkező esetben pedig el kell dobni, mert rövid idő alatt megromolhat – hangsúlyozta Fancsali Ibolya, a közegészségügyi igazgatóság munkatársa.

Hasonlóan vélekedik a romlott szendvics történetéről Pál Magos Ágoston, az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság munkatársa is.

– A felvételen látható szendvics lehet többnapos is, de az is lehet, hogy autóban felejtették, ahol a napsütésben nagyon megemelkedik a hőmérséklet. A hűtőben tárolt szendvicsnek 48 óra eltelte után sem az állagán, sem a szagán, sem az ízén semmiféle elváltozást nem látunk – közölte a szakember. 

Időközben bekérették az iskolába azt a nőt, aki megosztotta a felvételt. Kiderült, a videón két szendvics is volt, az egyik a romlott, de egy olyan szendvics fotójával próbálták alátámasztani a felvétel hitelességét és az ételcsomag érvényességét, amit a szomszédból, egy rokontól kértek el.

Azaz az érvényességi idő és a kukacos szendvics nem azonosak. Továbbá mint az iskolánál tájékoztattak, annak, aki megosztotta, semmi köze nincs az iskolához, a gyerekei sem oda járnak. Tegnap kora délután Antal Annamária saját Facebook-oldalán egy bejegyzést is közzétett, amelyben beismeri, hogy június 11-én egy rágalmazó posztot tett fel a Tompa László Általános Iskoláról egy olyan videóval alátámasztva, amely hamis információkat tartalmazott a gyerekek étkeztetéséről. „A videóban szereplő megromlott szendvics sosem járt a kezemben, az eredetét, készítési dátumát nem ismerem, és semmi közöm az iskolához, a gyerekeim nem ebbe az intézménybe járnak” – írja és elnézést kér az iskolától, a félretájékoztatott szülőktől, a gyerekektől, minden érintettől.

Az iskola igazgatója is megnyugtat minden érintett személyt, hogy nagy felelősséggel működtetik az étkezési projektet.

– A szendvicset nyugodtan fogyaszthatják a gyermekek, a továbbiakban is nagy figyelmet fordítunk arra, hogy milyen minőségű az étel, amit a gyermekek kapnak.

Mindennap kiosztás előtt megvizsgáljuk a csomagokat, naponta próbamintát teszünk félre, amelyet 48 órán át megőrzünk.

Az iskola mindenik épületében megfelelő körülmények között, hűtőben tartjuk a szendvicseket. A szállítmány mindennap frissen érkezik, és az átvétel utáni szünetben osztjuk ki a szendvicseket a gyermekeknek. Nemcsak számunkra, hanem a hivatal számára is fontos a minőség, annyira, hogy ha most az derült volna ki, hogy tényleg probléma adódott, azonnal szerződést bontottak volna a céggel – hangsúlyozta érdeklődésünkre Libik Győző.

Ölvedi Zsolt alpolgármester a Hargita Népének ugyanakkor elmondta: amint  értesültek a történtekről, jelezték azt a szakhatóságoknak, ugyanakkor a beszterce-naszódi vállalat hivatalos iratait is ellenőrizték. Hozzáfűzte: épp az ilyen esetek miatt kell a szendvicsszállítmányokból mindennap félretenni egyet, ám ő is megerősítette, hogy a hűtőben megőrzött június 10-i szendvicsben nem találtak semmi rendellenest. Ölvedi még elmondta: a megyei közegészségügyi igazgatóság a pénteki szendvicsszállítmányból is mintát fog venni, amit megvizsgálnak, és feltehetően értesíteni fogják a Beszterce-Naszód megyei közegészségügyi igazgatóságot, hogy ellenőrizze a vállalatot. Az alpolgármester leszögezte: ha bármilyen rendellenességet fognak észlelni, a vállalattal azonnali hatállyal szerződést bontanak.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!