A zene szeretete az összekötő kapocs

A zenéé volt a főszerep vasárnap Korondon, ahol 18. alkalommal tartottak fúvószenekari találkozót. Hat zenekar volt jelen, hogy bemutassák tudásukat és ápolják a kapcsolatokat.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
A zene szeretete az összekötő kapocs
Találkozás. Közös ünnep Fotó: Hadnagy Éva

Főleg környékbeli zenekarok részvételével zajlott fúvóstalálkozó Korondon vasárnap, a Pro Muzica Alapítvány szervezésében. A 18 éves múltra visszatekintő rendezvénynek a Páll Lajos Művelődési Ház előtti tér adott otthont. A zenekarok ünnepélyes felvonulását követően közös produkcióként a magyar és székely himnusz csendült fel, majd sorra egyénileg is bemutatkoztak a csapatok. Ezúttal hat együttes mutatta be tudását, szórakoztatta klasszikus és modern slágerekkel az érdeklődőket. Balázs Lóránt, a Pro Muzica Alapítvány elnöke elmondta, a találkozókon való részvétel segít felmérni a zenekarok saját színvonalát, azt összehasonlítani más zenekarokéval, ugyanakkor lehetőséget biztosít a barátságok, jó kapcsolatok ápolására. 

Korondon nagyon sok évig csak minden második évben tartottak fúvóstalálkozót, 2011 óta azonban minden évben megszervezzük, és ezt a hagyományt igyekszünk éltetni a jövőben is. Ez nem verseny, nincs zsűri, hanem egy olyan rendezvény, ahol bemutatkozhatnak a zenekarok, jól érezhetik magukat és akár tanulhatnak is egymástól, hiszen a zene a legfőbb kapocs, ami összeköt – fogalmazott.

A korondi fúvószenekar célja a hagyományápolás, a fiatalok számára pedig értékteremtő és értéktápláló tevékenység nyújtása. Balázs Lóránt kiemelte, külön öröm számukra, hogy idén a legkisebbek, a tavaly alakult gyermekzenekar is bemutatkozik. Az együttesek félórás előadással készültek: indulók, operettrészletek, könnyűzenei feldolgozások csendültek fel.  

A zene szeretete az összekötő kapocs
Régi jó kapcsolatot ápol a Korondi Fúvószenekar a rétyi Kováts András Ifjúsági Koncertfúvós Zenekarral is. Ők voltak a legtávolabbi résztvevők. Népes, több mint negyvenfős csapattal érkeztek a találkozóra, bár zenekaruk teljes tagsága meghaladja a száz főt. Maksai József karnagy elmondta, nagy örömmel jönnek mindig, és ugyanúgy visszavárják a korondi fúvósokat is saját rendezvényeikre. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!