Hirdetés

A színes képek önmagukért beszélnek

Nem szokványos alkotásokból nyílt kiállítás Udvarhelyen. Farkas Zsuzsánna képei az autisták sajátos látásmódját ábrázolják, illetve betekintést engednek az Asperger-szindrómával élők belső világába. 

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 3 perc
A színes képek önmagukért beszélnek
Több mint kiállítás. Tartalmas kerekasztal-beszélgetés a megnyitón Fotó: Miklós Dalma

Csütörtökön délután nyitották meg a Megtanulni nem félni az emberektől című kiállítást a székelyudvarhelyi KÖZ. közösségi kávéházban, ahol az autizmussal élő, autista gyereket nevelő édesanya, Farkas Zsuzsánna alkotásait mutatták be. A képzőművész célja rávezetni a közösséget arra, hogy legyen érzékenyebb az autista társainkkal szemben. A képek által ugyanakkor szerette volna megmutatni személyes tapasztalatait a városnak. Az esemény üzenetét a képzőművész hosszan taglalta: szeretné, ha a városban előítéletek nélkül fordulnának az autistákhoz.

Munkáival érzékenyíti a társadalmat, ezzel szeretné fejleszteni, illetve nyitottabbá tenni a közösséget. A képek az autisták helyzetének, társadalmi szerepvállalásának és mentális, valamint lelkiállapotának bemutatására tesznek kísérletet.

A kiállítást a képzőművésszel együtt Szabó Károly operatőr és Tamás Vanda, a KÖZ. egyik ötletgazdája nyitotta meg. Az operatőr elmondta: nem hétköznapiak a festmények alatt olvasható rövid szövegek, amelyek kontextusba helyezik, értelmezik a műveket. Felhívta a figyelmet az erőteljes színhasználatra és a szokatlan ecsetkezelésre. Farkas nem elégszik meg a kép látható kereteivel, és egyes alkotásoknak még az oldalaira is apró pontokat festett, tette hozzá. 

A megnyitó protokolláris része után egy rövid, de annál tartalmasabb kerekasztal-beszélgetés alakult ki a helyszínen. A kötetlen beszélgetés során a felnőttkori autizmust és a gyermekkori ellátás témáját járták körül. A diskurzusba becsatlakoztak az eseménynek helyt adó KÖZ. vendégei, a kiállítás látogatói is.

Autizmussal együtt élni nem könnyű, de mindannyian egyetértettek abban, hogy a hátrányos helyzetű személyek is éppen olyanok, mint mindenki más, csak egy különlegesebb világban élnek, s néha csodálatosabb dolgokat látnak meg a mindennapokban

– hívták fel a figyelmet a kiállítás megnyitóján. A fókusz ezúttal elsősorban azokra a felnőttekre és gyerekekre került, akik esetében egy életen át gondoskodni kell arról, hogy a társadalom aktív tagjai lehessenek. 

A kiállítás karácsonyig tekinthető meg a közösségi kávéházban. A képek megvásárolhatók. A képzőművész a bevétel egyik részét a Caritas Szent Anna Központjának, a másik részét pedig a Zarándok Nyargalónak ajánlja fel.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!