Hirdetés

A sörgyár pincerendszerében merültek

Évente csupán néhány bevetése van a Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Bar­langimentő Közszolgálatához tartozó búvárszakosztálynak, miközben sok gyakorlásra van szükségük ahhoz, hogy éles helyzetekben tudják, mit kell tenni. Az elmúlt héten extrém környezetben szereztek tapasztalatokat.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
A sörgyár pincerendszerében merültek
Speciális helyszín. Mentési technikák Fotó: Special Rescue Team Szentegyháza

Kilenc csapat tartozik Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Bar­lan­gimentő Közszolgálatához, amely 2012-ben búvárszakosztállyal is kiegészült. A búvárcsapat megalapítása szükségszerű volt, hiszen a megyében több olyan nagyobb tó, víztározó is található, ahol gyakran történnek akár halálos kimenetelű balesetek is. 
A szentegyházi különleges mentőcsoport öt évvel ezelőtt jött létre, több mint harminc önkéntes tartozik kötelékükbe. Szőcs Tibor, a szentegyházi csapat vezetője elmondta: jelenleg a közszolgálat búvárcsapatának jelentős részét, több mint tíz főt az ő alakulatuk teszi ki. Évente általában egy-két alkalommal van szükség a közbeavatkozásunkra. Legutóbb június elején a Szent Anna-tóból vettek iszapmintát a Sapientia – EMTE csíkszeredai karának megbízásából.
Ahhoz, hogy helyt tudjanak állni, nagyon sok gyakorlásra van szükségük. Nemrég Budapesten vettek részt egy képzésen, amikor a kőbányai sörgyár alatti pincerendszerben merültek a mélybe. Szaniszló Csaba búvároktató is jelen volt a különleges gyakorlaton.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A sörgyár pincerendszerében merültek

– Zárt térben gyakorolhattunk, extrémebb körülmények között, kipróbálva a felszerelésünket és magunkat is. A búvárcsapat minden mentése más és más, ezért is szükségesek az ilyen gyakorlatok, hogy minden eshetőségre fel tudjunk készülni. Ezúttal a zárt térnek köszönhetően olyan volt a környezet, mintha jég alatt lettünk volna

– fogalmazott a búvároktató, hozzátéve, a valóságban már volt példa rá, hogy jég alá kellett merüljenek. Ezúttal a víz hőmérséklete 12 Ceisius-fokos volt, ami már hidegnek számít, és több mint 20 méter mélységig merültek, a búvárélményt pedig tovább növelte a jó látótávolság és az ipari környezet. 

A sörgyár pincerendszerében merültek

– Érdekes élmény volt, amilyenben itthon nem lehetett volna részünk, hiszen nálunk nincs olyan környezet, hely, ahol ezeket a technikákat gyakorolhattuk volna

– magyarázta Szaniszló Csaba. A csapat korszerű felszerelésekkel rendelkezik, és az elmúlt években minden bevetésüket sikeresen zárták. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!