Hirdetés

A nőszövetségek a gyülekezetek motorjai

Nagyszabású esemény hely­szí­ne lesz szombaton Szé­kely­ke­resz­túr, a Magyar Uni­tárius Egyház Nő­szö­vet­sé­ge itt tartja éves kon­fe­ren­ciáját. A rangos eseményre háromszáz résztvevőt várnak az unitárius egyháznak mind a hat egy­házköréből.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
A nőszövetségek a gyülekezetek motorjai
Keresztúron lesz az újabb kézfogás Fotó: Magyar Unitárius Egyház/archív

Évente egy alkalommal, rendszerint augusztus utolsó szombatján szervezik meg az Unitárius Nők Országos Szövetségének éves konferenciáját. A vándorrendezvénynek ezúttal Székelykeresztúr ad otthont. Mátéfi Tímea főszervező elmondta, minden egyházkör összegyűjtötte, hány küldött lesz jelen a gyülekezeteiből a szombati eseményen, így az összesítések után háromszáz résztvevővel számolnak. A gyülekezetekből érkeznek az asszonyok, rajtuk kívül a köri és országos vezetők is jelen lesznek, illetve Kovács István püspök és neje is részt vesz az eseményen.

– Ez egy jó alkalom, amikor találkozhatunk, összegezzük az elmúlt év tevékenységeit, és akár tanulhatunk is egymástól. Egy kiadványt is készítettünk, amelyet a küldöttek megkapnak az eseményen, és amelyben összegeztük, hogy a Magyar Unitárus Egyház működési területén milyen nőszövetségi tevékenységek voltak a legkisebb gyülekezetektől a legnagyobbakig

– ismertette Mátéfi Tímea. 
Hozzátette, reform előtt áll az unitárius nőszövetség, egyetemes szinten kell újragondolniuk, hogy mi a feladatuk, hiszen a szövetség 113 éves fennállása alatt a női feladatok, szerepek jelentősen megváltoztak.
A szombati program reggel 9 órától kezdődik a szé­kely­ke­resztúri unitárius temp­lomban, minden gyülekezet küldötte beviszi a saját nőszövetségi zászlóját, amelyre rákerül a mostani konferencia szalagja, majd felszentelik az új zászlókat és istentisztelettel folytatódik a program. Ezúttal Bodor Rozália Piroska kolozsvári kórházlelkész végzi majd a szószéki szolgálatot. A köszöntések után előadással folytatódik a program, végül tisztújítás lesz. Négyévente választanak új vezetőséget az Unitárius Nők Országos Szövetségének élére.

– Minden tisztségre megvan a jelöltünk, nyílt szavazáson a jelenlévők felemelik a szavazólapjukat, hogy igen, egyetértenek vagy sem a jelölttel. Ugyanakkor a püspök úr nejét tiszteletbeli elnökké választjuk

– közölte Mátéfi Tímea.
Az országos nőszövetség éves konferenciájának további fontos mozzanata a vándorabrosz átadása, amely a székelykeresztúri templom szószékét díszíti majd.

– Van egy óriási vándor­ab­roszunk, amely olyan há­rom­szögekből áll, amelyekre azon települések nevét varrták, illetve helyi sajátos motívumokat, ahol a nőszövetségek működnek. Az abrosz egy évig marad Székelykeresztúron, jövőre pedig újabb helyre kerül

– ismertette a főszervező.
A konferencia jövő évi helyszínéről is most határoznak, az eseményt közös ebéd zárja.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!