Hirdetés

A név maradhat

Jó a Csillagvizsgáló név, még akkor is, ha igazából erre a célra a létesítmény nem alkalmas – vélekedik Szőcs Endre, a városi könyvtár igazgatója, aki a tudománynépszerűsítés helyszíneként képzeli el a nemsokára elkészülő székelyudvarhelyi épületet. A napokban az év leglátványosabbnak nevezett üstökösének megfigyelésére hívták az érdeklődőket a Kuvar-tetőre, mert ha felfedezésre, kutatásra nem is, de ilyesmire megfelelő a terep.

Asztalos Ágnes
A név maradhat
Tudománynépszerűsítés a Kuvar-tetőn. Be kell lakni a Csillagvizsgálót Fotó: Hodgyai István

A város déli részén, egy kisebb magaslaton álló épület majdnem kész, körülötte már a tereprendezés zajlik. Mint ismert, a polgármesteri hivatal elhanyagolt városi területek rehabilitáció­jára és zöldövezetek létrehozására elnyert több mint nyolcmillió lej értékű európai uniós pályázatból és önrészből alakítja ki a szabadidőparkot a bő három évtizede csillagvizsgálónak felépített, aztán rendeltetése szerint sosem használt és tönkrement ingatlan köré, amit – természetesen a régi mintájára – felújítottak. 
A minap a városi könyvtár felhívására majdnem félszázan gyűltek össze a helyszínen, hogy megfigyeljék a Tsuchinshan-ATLAS nevű hullócsillagot, amit be is fogtak távcsövekkel, amíg a feljövő hold fénye el nem fedte a látványt – mesélte Szőcs Endre, a téka igazgatója, aki a tudománynépszerűsítés elkötelezett híveként számos ilyen jellegű tevékenységgel, szolgáltatással bővítette az elmúlt években az általa vezetett intézmény kínálatát. Ez az akció újra ráirányította a figyelmet a létesítményre, ami – érdemes leszögezni – sosem lesz csillagvizsgáló, sőt, már az elődje sem volt alkalmas erre a célra ezen a helyen – tudtuk meg Szőcs Endrétől. A földrajzi adottságok (például a Budvár és Csicser magaslatok közelsége) már akkor adott volt, a fényszennyezés azóta csak növekedett, és a közelben egy GSM-antenna is áll. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Szőcs szerint a név mégis maradhatna, hiszen így vonult be a köztudatba, maga az épület formája is erre utal, és ha tudományos megfigyelések helyszíneként nem is, de a tudománynépszerűsítés központjaként jól hasznosítható lesz. Az elképzelések szerint a téka több berendezése (VR-szemüvegek, digitális mikroszkóp) és tevékenysége (például a fizikai kísérletek) átköltözne ide, továbbá a kupola körüli teraszokon felállított, a könyvtár tulajdonában lévő teleszkópokkal kisebb megfigyelések végezhetők majd el. 

– Az eszközök, amelyek nekünk a rendelkezésünkre állnak, alkalmasak arra, hogy a naprendszerünk elemeit, bolygóit, üstököseit, holdjait vagy akár a napot tudjuk vizsgálni, de arra is, hogy távolabbi csillaghalmazokat, mélység­effektusokat figyeljünk meg. Olyan dolgokat, amik látványosak és szépek, és a cél az, hogy az érdeklődő fiatalok, gyerekek kedvet kapjanak az égbolt megfigyeléséhez, hátha nekünk is lesz majd egy híres csillagászunk

– mondta a könyvtárigazgató. Az épület előtti térre napórát és naprendszermodellt álmodott meg Szőcs, aki temérdek lehetőséget lát az átadás előtt álló komplexum tartalommal való megtöltésében.
Az székelyudvarhelyi tékában egyébként már évek óta működik egy kisebb digitális planetárium, ez viszont egyelőre nem költözik át.

– A miénk egy kicsi planetárium, egy 3 méter átmérőjű kupolában vetítünk, a Csillagvizsgáló kupolája pedig 6 méter átmérőjű. Ehhez már más eszköz kell, aminek az ára is borsosabb, viszont anélkül nem lesz szép és élvezhető a látvány

– jegyezte meg a könyvtár igazgatója. 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!