Hirdetés

A legkiválóbb kortárs alkotások

Hat megye építészeinek legjobb munkáit, illetve terveit tekinthetik meg az érdeklődők Székelyudvarhelyen. A Kelet-Erdélyi régióban egyre jelentősebb sikereket érnek el a Hargita megyei építészeti irodák.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
A legkiválóbb kortárs alkotások
Fotó: Asztalos Ágnes

November 25-ig látható a Márton Áron téren a pénteken megnyitott [arhitectura.6] építészeti szemle szabadtéri vándorkiállítása, amelynek korábbi állomása Csíkszereda volt.
Az [arhitectura.6] építészeti szemle célja kiemelni a hat megyét felölelő Kelet-Erdélyi régió (Brassó, Kovászna, Hargita, Maros, Szeben és Vâlcea megyék) kortárs építészeti alkotásai közül a legkiválóbbakat. Az utóbbi tíz évben rendre bemutatták több városban is ezeket, ezúttal az elmúlt két évben elkészült legjobb épületek, illetve tervek gondos előválogatást, majd a szebeni díjazást követően kerültek pannókra, és „mutatkoznak be” a nagyközönség előtt.

Asztalos Ágnes
Az idei építészeti szemlére a hat megye ezer körüli létszámú építészközössége 137 munkával jelentkezett, melyek közül az előválogatást követően 104 munka vett részt a versenyen. Ezek közül 35 alkotás Hargita és Kovászna megyei építész-irodák termése. A benevezett terveket hat építészből és egy képzőművészből álló zsűri bírálta el, a végső megmérettetés idén Nagyszebenben zajlott, és szeptember 8-án hozták nyilvánosságra a különböző versenykategóriák (Lakóépületek, Középületek, Közterek, Épített örökség, Belsőépítészet és díszletterv, Bútor- és tárgydesign, Meg nem valósult tervek, Diáktervek) jelöléseit és díjazott alkotásait. Mint Várday Kinga székelyudvarhelyi építész tájékoztatott, a régió építészeinek mindössze 7-8 százalékát kitevő, alig több mint 100 tagot számláló Hargita és Kovászna megyei építész-közösségének a 14 jelölés közül ötöt, a hét díj közül pedig hármat ítélt oda a szemle zsűrije. A Hargita megyei szakemberek közül a Lakóépületek kategóriában Antal Zoltán, Középületek kategóriában Tövissi Márton, Forró Emőke és Mihai Bușe kapott elismerést, az épületfelújítás, restaurálás kategória díjazottjai pedig Köllő Miklós és Siklódi Róbert – tudtuk meg. Egyébként a székelyudvarhelyi városközpont több emblematikus épületének felújí­tását megtervező Várday há­zas­pár (Várday Kinga és Várday Zsolt) is szerepelt ez utóbbi kategória jelöltjei között, az ugyancsak Hargita megyei Nagy Jánossal együtt. 
A tárlat hatodik állomása Székelyudvarhely, ahonnan Gyergyószentmiklósra, Szászrégenbe és Marosvásárhelyre vándorol tovább.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!