A költő kultusza máig meghatározó

Székelykeresztúron hagyományosan minden évben Petőfi Sándor kultusza köré épül a település ünnepe, ez idén sincs másként, hiszen idén 175 éve annak, hogy július 31-én Petőfi eltűnt a segesvári csatatéren.

Simó Bernadette
Becsült olvasási idő: 3 perc
A költő kultusza máig meghatározó
Koszorúzás Petőfi szobránál. A költő nyomdokain Fotó: Simó Bernadette

A városünnep főszervezője Székelykeresztúr Polgármesteri Hivatala, de a szervezésbe bekapcsolódott több intézmény is, mint a Molnár István Múzeum, a Székelykeresztúri Városi Könyvtár és a helyi iskolák is. Koncz Hunor János polgármester a Hargita Népének elmondta, az idei városnapok és a Petőfi-hét szervezésében arra törekedtek, hogy a hagyományokat tudják ötvözni a kikapcsolódási lehetőségekkel, szórakozással. A program összeállításánál szem előtt tartották azt, hogy minden korosztálynak és érdeklődési körnek megfeleljenek, így kínálnak művészeti, kulturális programokat, az egészséges életmódhoz kapcsolódó sporteseményeket és számos szórakozási lehetőséget. Az események helyszínválasztása is változatos, lesznek programok a Kossuth Lajos negyedi műfüves pályán, a múzeumban, a Gyárfás-kúriában, a rugonfalvi halastónál, a fiatfalvi Ugron-kastélyban, a tematikus sátrakat a Szécsi András utcai parkövezetben állítják fel, ugyanott szervezik a vásárt és a koncerteket. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A költő kultusza máig meghatározó
A forradalmár költőnk nevéhez kapcsolódó ünnepi események már hétfőn elkezdődtek a Petőfi-kupával, a kispályás labdarúgó-bajnokság mérkőzéseivel. Ma, a költő eltűnésének 175 éves évfordulóján megemlékezést tartanak: a napot „Petőfi nyomdokain” történelmi kerékpártúrával kezdik, bejárják azt az útvonalat, amelyet egykor a költő is végigjárt Fehéregyházáig, majd a nap folyamán több kiállítás és könyvbemutató idézi Petőfi emlékét. A megemlékezés során elmaradhatatlan a város központjában található Petőfi-szobor megkoszorúzása, a Berde Mózes Unitárius Gimnázium diákjainak irodalmi előadása és Petőfi utolsónak vélt vacsorájának felelevenítése a Gyárfás-kúria udvarán. A városünnep a Petőfi-kultuszból kilépve is tartogat programokat az érdeklődőknek, sportvetélkedőkkel, kulturális műsorokkal, tematikus sátrakkal, kézműves-kiállítással és -vásárral, főzőversennyel készül a szervező polgármesteri hivatal. Koncertek is lesznek a városnapokon, a hétvégén fellép a Deres zenekar, Homonyik Sándor, az Evilági zenekar, a Hetero Sapiens és az Edda Művek.

A költő kultusza máig meghatározó





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!