Hirdetés

A hála és köszönet jegyében zajlott az esemény

Évszázados ceremónia alapján avatta fel új tagjait szombat délután a Székely Dalegylet Férfikórusa. Az ünnepi koncert részeként veterán dalosaikat is köszöntötték.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
A hála és köszönet jegyében zajlott az esemény
Örömünnep. Háladal Fotó: Hodgyai István

Fiatalos lendülettel, hangos zeneszóval vonultak be a Művelődési Ház koncerttermébe szombat délután a Székely Dalegylet Férfikórusának tagjai, hogy előadásukkal elvarázsolják ezúttal is a hallgatóságot. Az idén fennállásának 155. évfordulóját ünneplő kórus életében újabb fontos esemény érkezett el, hat új tagot fogadtak hivatalosan is soraik közé. Varga István, a kórus tiszteletbeli elnöke elmondta, 1976 óta, amióta ő is részese volt a tagavatásnak, nyolc alkalommal ünnepelt hasonlóképpen a Székely Dalegylet, legutóbb 2019 novemberében, amikor tizenegy dalost avattak kórustaggá.

Örülünk, hogy e dalos férfiakat közénk vezérelte a Jóisten, bízom benne, hogy a magyar kultúra továbbra is nagy erővel bír majd a dalolni vágyó férfijaink között. Így remélni lehet, hogy a 155 éve tartó diadalmenet nem szakad meg

– fogalmazott Varga István.

A köszöntők sorát Simon Mária Tímea, a Művelődési Ház igazgatója kezdte. Elmondta, a 155 éves Székely Dalegylet Férfikara Székelyudvarhelynek olyan értéket teremtett, amelyre mindig és mindenkoron büszkének kell lennie a város minden lakójának.

Nemcsak kiállták az idő próbáját, hanem másfél évszázad után is követendő példával járnak előttünk, hiszen korokon, rendszerváltásokon, diktatúrákon és háborúkon át hirdették, és hirdetik most is, hogy kultúránk által vagyunk azok, akik, ez a megtartó erő, enélkül pedig tömegemberekké válhatunk egy arctalan világban

– vélekedett a Művelődési Ház vezetője.

Ölvedi Zsolt alpolgármester szintén köszöntötte a jelenlévőket, majd Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is üdvözölte a kórus tagjait és az egybegyűlt családtagokat, barátokat. Azt kívánta a dalegylet tagjainak, hogy több száz év múlva is magyar dalokat énekeljenek a magyar embereknek.

Hodgyai István

A köszöntők után dalok csendültek fel a kórus előadásában, majd az új tagok hivatalos felavatásának ceremóniája következett, az alapszabályban rögzítettek szerint.  Az új tagok a kórus zászlójának egy-egy szalagját megfogva tették le az esküt, majd egy korty borral pecsételték meg fogadalmukat, amelyet a zászlóanyák a kórus kelyhéből kínáltak nekik. Az ünnepség a veterán dalostársak köszöntésével folytatódott. Négy olyan idős kórustag munkásságát jutalmazták és köszönték meg, akik több mint ötven éve énekelnek a Székely Dalegylet Férfikórusában.

A megható ünnepség után ismét a daloké volt a főszerep, de az ünnepség részeként köszönetet mondtak a Hargita megyei önkormányzatnak is az elnyert támogatásért, amelyből székely ingeket és mellényeket vásároltak.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!