Hirdetés

A diákok szállítására fordítják a többletet

Elfogadták kedd reggel a legutóbbi tanácsülésen javasolt költségvetés-kiigazítást Udvarhelyen. Ezenkívül jóváhagyták a következő évre vonatkozó adók és illetékek értékét, és megszavazták a Fapte Egyesület kulturális rendezvényének megszervezését.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 1 perc
A diákok szállítására fordítják a többletet
Pénzt kapnak az iskolások. Mindenki megszavazta Fotó: Hodgyai István

Ünnepi hangulatban, Gálfi Árpád polgármester újévi jókívánságaival kezdődött a december 27-i, soron kívüli tanácsülés Székelyudvarhelyen. Az ünnepekre hangolódott tanácsosok egységesen jóváhagyták mind a három napirendi pontot, különfélék és különösebb hozzászólások nélkül.

Az első napirendi pont a költségvetés-kiigazításról szólt, az önkormányzat többletjövedelme miatt. A határozat kétezer lejes módosításról rendelkezett, mivel a 2022-es évben a tervezettnél több pénz maradt a városkasszában. A pluszpénzforrást a diákok szállítására fordítják. Mint elhangzott, a vezetőség azért szembesült költségvetési többlettel ebben az évben, mert a pályázatok az idén elakadtak.

A továbbiakban meghatározták, majd elfogadták a 2023. évi adókra és illetékekre vonatkozó módosításokat. A kritikus gazdasági helyzetre való tekintettel, a határozatot úgy készítették elő, hogy az adók és illetékek értéke ne növekedjen, csak az országos inflációs rátának megfelelő növekedést vették figyelembe, mondta a polgármester. A jelenlegi nehéz helyzetben nem gondoltak a helyi adók és illetékek emelésére, ezek mértékét legutóbb azért növelték, hogy le tudják bonyolítani a kiírt pályázatokat. Nem tudnak elfogadni több adóemelést, mert az tovább terhelné a lakosságot, nyilatkozta Berde Zoltán tanácsos. Végül a teljes határozatot a 2022-es évben meghatározott formában fogadták el, amelyben csupán egyetlen módosítás szerepelt. Ennek értelmében csökkentették a köztéri illemhelyek használati díját. A következő évben ingyen lehet ezeket használni mindaddig, amíg jobb állapotba nem hozzák őket. Minden egyéb marad úgy, ahogy 2022-ben is volt.

A harmadik határozat egy pályázati partnerséget foglalt magában, amelyet a kolozsvári Fapte Egyesület kérelmezett. A szervezet egy színvonalas kulturális rendezvénnyel bővíti a város programkínálatát. A Pop-Up Jazz Club elnevezésű rendezvényt a Nagy-Küküllő partján szervezik meg a jövő évben, július 24–30. között. A kezdeményezés célja kettős: egyrészt fellendíti a város kulturális életét, másrészt biztosítja a közterek minél nagyobb mértékű használatát a polgárok számára. A pályázat sikerének feltétele a helyi önkormányzat 10 százalékos támogatása. A tervezetet a gazdasági szakbizottság pozitívan bírálta el, így a testület jóváhagyta a pályázat 30 ezer lejes finanszírozását.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!