Hirdetés

Felszolgálták az első ebédet

Március 24-én avatták fel a szociális konyha és étkezde épületét Nagygalambfalván, tegnap pedig először főztek és látták vendégül az arra jogosult idős személyeket és a diákokat.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Felszolgálták az első ebédet
Ízlett az ebéd. Elindult a szociális konyha Fotó: Bálint Hajnal

Naponta több mint 350 személynek főznek tegnaptól Nagyga­lamb­falván melegebédet a március végén felavatott szociális konyhában és étkezdében. Az épületet az önkormányzat saját költségvetéséből építette, a munkaügyi minisztérium pályázatának köszönhetően pedig 2024 december végéig melegebédet biztosítanak a községben élő rászoruló, idős személyeknek, de nem csak. 

Tovább is működtetnék

A pályázat összértéke megközelítette a hárommillió lejt, amelyből felszerelték, berendezték a szociális konyhát és étkezőt, személyzetet alkalmaztak, illetve egy gépjárművet is vásároltak, hogy házhoz vihessék az ebédet. Összesen 140 idős személy a kedvezményezettje a programnak, amelynek köszönhetően 2024 decemberéig részesülhetnek a napi egy étkezésben, a hét minden napján.
– Úgy gondolom, ez igencsak nagy segítség mindazoknak az időseknek, akik magukra vannak maradva, betegek, éppen ezért a legtöbb esetben rászorulók is. Rajtuk próbálunk segíteni ezzel a programmal – fogalmazott Gyerkó Levente, Nagygalambfalva község polgármestere. Elmondta, a program két részből állt, egyik felét a házhoz szállítás képezi, összesen 60 beteg, idős községbeli személyhez juttatnak ily módon el ebédet, a másik felét pedig a helyben étkeztetés teszi ki, amely az új étkezőben történik. Naponta 80-an lakhatnak jól. Hétközben meleg-, hétvégén pedig hidegebéddel várják őket – részletezte a polgármester.
A nyugdíjasok napi étkeztetésének kerete 24 lej, akiknek pedig házhoz szállítják az ebédet, 15 lej értékben fogyaszthatják azt. A polgármester hozzátette, terveik szerint a program lejárta után is működtetni szeretnék a konyhát.

Az iskolásoknak is főznek

2022 őszétől bővült azon tan­intézmények sora, ahol ebédet kapnak a diákok. A Tan­ügyminisztérium me­leg­ebéd pilot programjához az elmúlt ősszel Hargita megyében, a meglévő kettőhöz további négy tanintézet is csatlakozott, így összesen hat Hargita megyei oktatási intézményben kapnak a diákok naponta melegebédet. A nagygalambfalvi Kányádi Sándor Általános Iskola is részese a programnak. Bár kezdetben beszállító céggel oldották meg a gyermekek étkeztetését, az új szociális konyha felavatását követően, ettől a héttől a község 200 diákjának nagy része is az étkezőben fogyaszthatja el a helyben készült ebédet. A kisgalamfalvi diákok, illetve a napközisek saját intézményükben ebédelnek.
– Fontosnak tartottuk ezt a programot is, hiszen elég sok nehezebb sorsú gyermek jár az iskolákba, akiknek minden bizonnyal nagy segítség az ingyen melegebéd. Most, hogy elkészült a konyhánk, már helyben tudjuk megfőzni nekik is az ebédet, és éttermi körülmények között, családias hangulatban tudják azt elfogyasztani – mondta az elöljáró. A diákoknak napi 15 lej értékben szolgálnak fel ebédet.
Bálint Hajnal, a nagy­ga­lambfalvi Kányádi Sándor Általános Iskola vezetője elmondta, november 1-ől kapják a gyermekek a melegebédet, amelyet könnyen megszoktak és igencsak szeretnek. Mindeddig a padokban ülve, nagyszünetek ideje alatt fogyasztották el az ebédet, tegnaptól azonban szinte éttermi körülmények között ebédelhetnek. Mivel a községi étkezőben egyszerre hatvanan tudnak leülni, ezért két csoportba osztották a gyerekeket. Az első csoport 11:50-re megy, a második csoport pedig 13 órára.
– Egy félórás ebédszünet van, de mivel van egy 20 perces nagyszünet, ezért csak 10 perccel kellett kibővíteni. Asztali áldással kezdődik az étkezés, s miután befejezték, akinek nincs több órája, onnan megy haza, a többiek pedig visszatérnek az iskolába és folytatják a programot – magyarázta az intézményvezető. Elmondta továbbá azt is, hogy az első ebéd jól sikerült, a gyermekeknek ízlett a feltálalt eledel.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!