Hirdetés

Napközis csoport is indulhat ősszel

Óvodaként működik, a jövő tanévben azon­ban már napközis csoport is indulhat a Szé­kely­szent­ki­rályon újonnan épített óvodában.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Napközis csoport is indulhat ősszel
Gyerekzsivajjal telik meg a korszerű épület Fotó: Hadnagy Éva

Sok hányattatás után igazi otthonra találtak a székelyszentkirályi óvodások, ősszel birtokukba vették az új óvoda épületét. Nagy szükség volt már a korszerű intézményre, hiszen állandóan helyhiánnyal küszködtek, kezdetben egy régi, még az 1880-as években emelt épületben működött az óvoda, majd az önkormányzat egyik épületében kaptak helyet, és rendeztek be két kis termet a gyerekek számára. A régi óvoda épületét építették át és bővítették ki az eredeti közel ötszörösére, így most már hatalmas, világos terek és korszerű körülmények között tudhatják a szülők a gyermekeiket.
Bálint Elemér Imre, Oroszhegy község polgármestere elmondta, az új létesítményt az igény és az egyre gyarapodó gyereklétszám hívta életre, a községben ugyanis az elmúlt évben 78 keresztelőt és 38 temetést jegyeztek. A kétszintes épületet az önkormányzat pályázati pénzekből valósította meg, a hárommillió lejes beruházásra az Országos Vidékfejlesztési Program keretében pályáztak sikeresen. A polgármester elmondta, nemrég digitális eszközökkel is felszerelték az óvodát, így tévé, okostábla és számos digitális eszköz is a pedagógusok rendelkezésére áll.

Oroszhegyi Petőfi Sándor Általános Iskola

– Még egy engedélyt kell beszerezzünk, a kérést benyújtottuk a tanfelügyelőséghez, hogy bővítsék napközivé az intézményt közjogi értelemben, így hosszabb programú foglalkozásokat lehessen tartani, és hozzá megfelelő személyzetet is tudjunk alkalmazni – mondta az elöljáró. 
Székelyszentkirályon jelenleg két óvodás csoport működik, összesen 43 gyermekkel, vegyes korosztályú csoportokkal. Mihály Tibor, az oroszhegyi Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója elmondta, a beiskolázási tervbe foglalták a napközis csoportot, ám a beiratkozásnál, a számok függvényében derül majd ki, hogy indul-e vagy sem a hosszított programú csoport.
– Reménykedünk abban, hogy lesz elég jelentkező, ugyanis 15 gyermek kellene legalább ahhoz, hogy elindulhasson ez a csoport – mondta bizakodva.
Kiemelte, az a céljuk, hogy az induló napközis csoportba a szentkirályi gyerekek mellett a község alsóbb részein lévő településekről is beírassák gyerekeiket azok a szülők, akik hosszított program mellett döntenek, és így ne csak a város legyen az egyetlen választási lehetőségük. Mihály Tibor elmondta, szükség esetén a kicsik szállítását is meg tudja oldani az oktatási intézmény.
A kétszintes épületben az óvodás csoportokat az emeleti részen rendezték be, ugyanis ott egy nagy nappalit alakítottak ki, annak két oldalán nyílnak a csoportszobák.
– Azért döntöttünk a felső rész mellett, mert a nagy nappaliban közös tevékenységeket tud folytatni a két csoport, közösen tudnak tízóraizni, de ott van egy hatalmas nagy tévékészülék is felszerelve, ahol bármit megnézhetnek, amiről tanulnak, akár közösen, akár csoportonként, de tarthatnak előadásokat is – fűzte hozzá.
Mint mondta, az épület földszinti részében kap helyet majd a napközis csoport. Bár a termek be vannak rendezve, jelenleg nem zajlik bennük tevékenység. Az új óvodaépületben konyhát is berendeztek, ám azt a tervek szerint nem fogja használni az intézmény, az oroszhegyi napközis csoporthoz hasonlóan beszállító segítségével oldják meg a gyerekek étkeztetését. 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!