Külföldi szakmai tapasztalat

Levélbontás
Becsült olvasási idő: 4 perc
Külföldi szakmai tapasztalat
Fotó: Venczel József Szakközépiskola

A csíkszeredai Venczel József Szakközépiskola tanulói és tanárai Spanyolországban, Andalúziá­ban és Cipruson szerezhettek szakmai és kulturális tapasztalatokat az Erasmus+ 2023-1-RO01-KA121-VET-000133785 számú pályázat keretén belül.
A Spanyolországban, Granadában zajló kéthetes szakmai gyakorlaton a XII. erdész­tech­nikusi osztály 14 diákja vett részt Hitter-Kovács Andrea és Részeg Ildikó tanárnők kíséretében. A szakmai gyakorlatot a La Huerta de gui & Ellas farmon tartották, amely kivételes lehetőséget jelentett a fiataloknak a tapasztalatszerzésre az ökológiai technológiák – árnyékolástechnikák a gyümölcs- és olajfaültetvényeken, valamint a komposzt elkészítése és használata a talajminőség ökológiai módszerekkel való feljavításában. Ez a farm több mint 15 éve működik sikeresen, és ezt a tapasztalatot igyekeztek átadni fiataljainknak. A diákok 95%-a faluról származott, ezért hazatértük után rögtön gyakorlatba tudták ültetni az ott megszerzett ismeretek egy részét, viszont volt olyan diák is, aki vállalkozást szeretne indítani bio zöldségek és gyümölcsök termesztésével az ott megszerzett ismeretek és tapasztalatok alapján. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A M.E.P. Europrojects Granada S. L. biztosította a gyakorlati képzéshez a céget, a kiváló minőségű szállásellátást és a csodálatos szabadidős programokat, amelynek keretén belül a fiatalok és kísérőik a szabadidejükben felfedezhették Granada, Malága, Sevilla, Ronda és Bodegas városok történelmi nevezetességeit, ismerkedve a spanyol kultúrával.
Cipruson, Páfoszon pedig az élelmiszeripari technikusi osztályokból 7 tizedikes és 6 tizenegyedikes tanuló vett részt a kéthetes szakmai gyakorlaton Bartha Zoltán mérnöktanár kíséretében. Az Erasmus+ pályázat keretében létrejött szakmai gyakorlaton a fiataljaink a legmodernebb technológiákat próbálhatták ki a négycsillagos Avlida hotel konyháján. Természetesen nemcsak munkáról és tanulásról szólt ez a gyakorlati időszak, a fiatalok és kísérőjük a szabadidejükben felfedezhették Páfosz, Limassol, Lárnaka városokat, betekintést nyerve a sziget több ezer éves múltjába. A kényelmes szállást, ellátást, a szabadidős programokat és a gyakorlat megszervezését a Rivensco Consulting Ltd Cyprus cég biztosította.

Külföldi szakmai tapasztalat
Iskolánknak nagyon fontos, hogy a diákok mellett a tanárok is magasan képzettek legyenek, ennek érdekében két mérnöktanár kolleganő, Bartha Rita Mónika és Ambrus Erika vett részt egy ötnapos job shadowing-on, szintén Cipruson, Páfosz városában. A pályázat lefolyását Both Gyárfás Csaba igazgató követte figyelemmel és ellenőrizte a helyszínen. A pályázatnak köszönhetően bővült a tanulóink szakmai tudása, fejlődött problémamegoldó képességük, gyakorolták az idegen nyelven való kommunikációt, megtanultak csapatban dolgozni, tágult világlátásuk és nyitottabbak lettek a más kultúrák iránt. Mindezt igazolja az Europass igazolvány, a munkaigazolvány, amelyet a cégek részéről kaptak a kitűnő munkavégzésért, valamint a részvételi igazolvány is. 
Iskolánk munkaközössége nagyon fontosnak tartja a diákjaink európai szintű szakmai felkészítését, melynek érdekében sikeresen megpályázta és meg is nyerte az öt évre szóló Erasmus+ akkreditációt. Ez a pályázat az első volt a megnyert ötből, a második ebben a tanévben lesz kivitelezve, amely egy spanyolországi és egy törökországi szakmai gyakorlatot és kulturális továbbképzést biztosít majd tanulóink és tanáraink számára. Az idei és az elkövetkező 4 szakmai gyakorlat is annak példája, hogy tanulóink oktatása magas szinten zajlik, miközben világukat tágítani igyekszünk.

Részeg Ildikó projektvezető





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!