Interaktív porta

Múzeumi babákkal és további kiállítási elemekkel bővült a csíkszentgyörgyi Gál Sándor-ház, ahol a látogatók interaktív módon ismerhetik meg a székely porta, valamint a fiságmenti székely életvitel és hagyományok gazdagságát, illetve Gál Sándor honvéd tábornok életét.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Interaktív porta
Életnagyságú múzeumi babák Fotó: Gál Sándor-ház közösségi oldala

Látványos elemekkel gaz­dagodott a csík­szent­györgyi Gál Sándor-ház: a helyi önkormányzat élet­nagyságú múzeumi babákat szerzett be, amelyek a helyi népviseletet, a huszáröltözetet mutatják be, illetve egy régi fénykép alapján elkészíttették Gál Sándor hasonmását is.
Mint a csíkszentgyörgyi önkormányzat munkatársaitól megtudtuk, a Gál Sándor-házat folyamatosan bővítik, a községháza ugyanis sikeresen pályázott a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökségnél (AFIR). A babák mellett a ház további bel- és kültéri kiállítási elemekkel, illetve egy szállítható, csatornázási rácsatlakozást nem igénylő öko WC-vel bővült, de a berendezés várhatóan az év végére lesz teljes. 
A Gál Sándor-ház három szobájában a hagyományos székely életvitelt ismerhetik meg a látogatók, hagyományos használati tárgyakat és öltözeteket mutatnak be. Egy külön szobát Gál Sándor és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékének rendeztek be, ahol a látogatók megismerhetik Gál Sándor honvéd tábornok életét, valamint a szabadságharcban betöltött szerepét.

Interaktív porta


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A házban található egy kisebb terem is, ahol interaktív élmények várják a látogatókat. Itt különböző feladványok segítségével mélyíthetik el tudásukat a látogatók, továbbá egy kisfilm mutatja be a ház történetét. Az önkormányzat munkatársai szerint a terem különösen a fiatalabb látogatók számára kínál izgalmas és tanulságos programokat, amelyeken keresztül játékos formában ismerhetik meg a székely hagyományokat és történelmet. Céljuk, hogy a Gál Sándor-ház ne csak a történelmi ismeretek gazdag tárháza legyen, hanem élményközpont is, ahol a látogatók interaktív módon ismerhetik meg a székely porta, valamint a fiságmenti székely életvitel és hagyományok gazdagságát.
Mint megtudtuk, a 131/A szám alatt található Gál Sándor-ház hétköznaponként 8–16 óra között látogatható, illet­ve hétvégenként előzetesen egyeztetni kell az önkor­mányzat munkatársaival. Érdeklődni a 0266–331603 telefonszámon lehet. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!