Hirdetés

Így védekeznek a hőség ellen a katonák: jeges vízbe mártott kezekkel

A nyári kánikula sokak számára kimerítő lehet, különösen azoknak, akik fizikai munkát végeznek. Az amerikai hadsereg katonái azonban találtak egy egyszerű és hatékony módszert a testhőmérséklet csökkentésére, amelyet bárki könnyedén kipróbálhat otthon.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Így védekeznek a hőség ellen a katonák: jeges vízbe mártott kezekkel
Képünk illusztráció Fotó: tengr.ai

A CBS cikke szerint a katonák a jeges fürdő mellett egy olyan technikát is használnak a lehűlésre, amely során hideg vizet töltenek egy nagyobb tálba, majd jeget adnak hozzá, és ebben mártják meg fél percig a kezüket.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Egy ilyen mártózás akár fél Celsius-fokkal is képes csökkenteni a test belső hőmérsékletét. Bár ez a csökkenés elsőre csekélynek tűnhet,  jelentős hatással van a szervezetre. A hideg víz és a jég kombinációja gyorsan lehűti a kezet és ezáltal a vért is, amely a test különböző részeibe szállítódik, így csökkentve a testhőmérsékletet.

A módszer alkalmazása mindössze harminc másodpercet vesz igénybe, és hatása szinte azonnal érezhető.

Az amerikai hadsereg kutatói azért fejlesztették ki ezt a technikát, hogy minden körülmények között frissen tartsák a katonákat.

Ez a módszer bárki számára elérhető és könnyen kipróbálható otthon is. Csupán egy nagy tál hideg vízre és jégre van szükség, amelyek egyszerű konyhai eszközökkel előállíthatók.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!