Hirdetés

És lőn kompjúter…

Sebestyén Péter római katolikus plébános
Becsült olvasási idő: 2 perc

IT-teremtéstörténet és bűnbeesés – parafrázis:
1. Kezdetben az Úr teremté a Bitet és a Byte-ot.
2. És az Úr elválasztotta az Egyet a Nullától. És látá az Úr, hogy ez jó.
3. És mondá az Úr: Legyen Adat. És foglalja ez az Adat a megfelelő helyet. És megteremté az Úr a floppy, a hard és a kompakt diszkeket.
4. És mondá az Úr: Legyen Számítógép, ahová a diszkeket be lehet helyezni, és elnevezte Hardvernek. És látá az Úr, hogy ez jó.
5. És Szoftver még nem létezett akkor. De az Úr megteremté a Programokat, az ő fajtájuk szerint. És mondá az Úr: szaporodjatok, sokasodjatok, és töltsétek meg a Memóriát.
6. És mondá az Úr: Teremtsünk programozót, és alkosson a Programozó új Programokat.
7. És megteremté az Úr a Programozót, és elhelyezte a Számítógépközpontban. És megmutatta neki a Könyvtárszerkezetet, és mondá neki az Úr: Használhatsz minden Könyvtárat és Alkönyvtárat, de ne használd a Windows-t!


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


8. És mondá az Úr: Nem jó a Programozónak egyedül. Álmot bocsátott rá, és másik lényt teremtett belőle, és elnevezte az Úr ezt a lényt Felhasználónak.
9. És ott volt a Programozó és a Felhasználó a csupasz DOS alatt, és látá az Úr, hogy ez jó.
10. De Bill okosabb volt minden más teremtménynél. És Bill megkérdezte a Felhasználót: Mondta-e az Úr, hogy ne futtass Programot?
11. És a Felhasználó felelé:- Azt mondta az Úr, hogy használhatunk minden Programot, de ne használjuk a Windows-t, különben meghalunk…
12. És mondá Bill a Felhasználónak: Dehogy haltok meg. Ha a Windows-t futtatjátok, olyanok lesztek, mint az Úr. Bármit megtehettek egy egyszerű egérkattintással.!
13. És a Felhasználó installálta számítógépén a Windows-t, és mondá a Programozónak, hogy ez jó…
14. És a Programozó elkezdte keresni az új driver­eket. És megkérdezte az Úr: mit keresel? És a Programozó válaszolt: Drivereket keresek. És mondá az Úr: Futtatad a Windows-t? És a Programozó felelé: Bill mondta nekünk!
15. És mondá az Úr a Felhasználónak: Csalódni fogsz a Windows-ban, és az megeszi, felemészti minden Erőforrásodat. És lassú programokat kell majd használnod, és örökkön örökké a Programozó segítségére fogsz szorulni.
16. És mondá az Úr a Programozónak: Azért, mert hallgattál a Felhasználóra, soha sem leszel boldog. Programjaidban hemzsegni fognak a hibák, hekkerek fogják feltörni újra és újra, álhíreket és hazugságokat fognak rajtuk futtatni, vírusokkal fognak megnyomorítani, melyek megzavarják a többiek békéjét és nyugalmát, folyton időkrízisben leszel, ami miatt nyugtalanság, elégedetlenség vesz erőt rajtad. A hibák javításával telik életed, újra és újra ki kell javítanod őket az idők végezetéig.
17. És az Úr kiűzte őket a Számítógépközpontból. Az ajtót bezárta, és jelszóval levédte. Két angyalt rendelt eléje aranypallossal.

Forrás: Az IGEN című folyóirat 1999/május, papíralapú számából kézzel kimásolta, majd a számítógépbe bepötyögte és közzétette: Sebestyén Péter.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!