A szilárd alapok fontossága

Kalányos Ottó római katolikus segédlelkész
Becsült olvasási idő: 4 perc

Szent István királyra, Magyarország első keresztény uralkodójára emlékeztünk kedden. Az ő élete és munkássága nem csupán történelmi jelentőségű, hanem lelki tanítást is hordoz számunkra. Szent István példája rávilágít arra, milyen fontos, hogy életünket szilárd alapokra építsük. Ez az alap csak Krisztus lehet.
Jézus a hegyi beszéd végén példázatban szól a bölcs és a balga építőről (Máté 7,24-27). A bölcs ember sziklára építi házát, a balga pedig homokra. Amikor jön a vihar, a sziklán álló ház megmarad, míg a homokra épített összeomlik. Ez a példázat világosan mutatja, hogy életünk minősége és stabilitása attól függ, milyen alapokra építünk.
Szent István ezt a bölcsességet követve nem csupán földi királyságot kívánt építeni, hanem olyan nemzetet, amely Istenbe vetett hitéből merít erőt. Tudta, hogy az ország jövője csak akkor biztosított, ha alapját a keresztény hit képezi. Ezért tette le Magyarország szellemi és erkölcsi alapjait a kereszténység talajára.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Ugyanakkor, Szent István nemcsak törvényeket hozott, hanem megalapozta a keresztény hit gyakorlását is Magyarországon. Az ő döntései nem csupán politikai és gazdasági természetűek voltak, hanem mélyen spirituálisak. Amikor fiának, Szent Imrének írt intelmeiben a hit és az erkölcs fontosságát hangsúlyozta. Ezzel nemcsak uralkodói tanácsokat adott, hanem Istenhez vezető utat is mutatott.
A hitre épített ország ma is áll, és mi, mint ennek az örökségnek részesei, fel kell tennünk magunknak a kérdést: szilárd alapokra építjük-e életünket? Vajon Krisztus az a szikla, amelyre nap mint nap ráépítjük döntéseinket, kapcsolatainkat és jövőnket?
Amikor Szent Istvánra emlékezünk, különösen fontos, hogy megvizsgáljuk életünk alapjait. Az elmúlt évszázadok során Magyarország sok viharos időszakot élt át, de a nemzet megtartó ereje mindig a hit volt. Ahogyan a hegyi beszédben olvassuk, a viharok elkerülhetetlenek, de az a ház marad meg, amely sziklára épült.
Az alapvizsgálat tehát mindannyiunk feladata. Könnyű elhanyagolni a lelki alapokat, amikor a világ körülöttünk gyorsan változik, és az anyagi sikerek, a pillanatnyi boldogság kergetése kerül előtérbe. Azonban Szent István arra figyelmeztet, hogy a „homokra épített házak” nem állnak ellen a megpróbáltatásoknak. Csak a hit – amely mélyen gyökerezik Krisztusban – képes megtartani minket az élet viharaiban.
Szent István ünnepe arra is hív, hogy megújítsuk elkötelezettségünket Krisztus iránt. Az ő követése nemcsak szavakban, hanem tettekben is megnyilvánul. Ahogyan Szent István király építette országát a hit sziklájára, nekünk is építenünk kell életünket az evangélium tanításaira. Krisztus legyen az a szikla, amelyre ráépítjük mindennapjainkat, hogy amikor eljönnek a viharok, mi is szilárdan megállhassunk.
Kérjük Istentől a bölcsességet és az erőt, hogy életünket mindig szilárd alapokra építsük, és így részei lehessünk annak az épületnek, amely örökké megmarad.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!