Hirdetés

A nyelvtudás lehetőségei

Színkép, széles választék, sok lehetőség – ezt jelenti a spektrum az idegen szavak szótára szerint, és az említett jelzők igazak a csíkszeredai Spektrum Oktatási Központra, illetve képzési kínálatára.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 5 perc
A nyelvtudás lehetőségei
Csoportos foglalkozás. Népszerű nyelvtanfolyam Fotó: Spektrum Oktatási Központ

A csíkszeredai Spektrum Oktatási Központ 1996-ban nyitotta meg kapuit, s ezáltal nyílt meg a világ sokak számára, hiszen azóta is a nyelvoktatás a fő szakterülete és missziója – mondta Lázár Csilla, aki 1999-től a csapat tagja, 2013-tól az intézmény vezetője. A közel három évtizedben folyamatosan arra figyeltek, hogy a tanulás terén milyen igényei vannak a város lakosságának. Kezdetben a nyelvoktatás mellett számítógép-kezelő tanfolyamokat is szerveztek.

– A számítástechnikai oktatás azóta külön iparág lett. Most már ilyen jellegű képzéseket nem tartunk, de van tanárképzésünk, trénerképzőnk, vállalkozói kompetenciafejlesztésünk, és más témákban is szervezünk képzéseket, azonban a fő profilunk továbbra is a nyelvoktatás. Jelenleg is ennek van a szezonja, ezekben a hetekben iratkoznak be a diákok

– részletezte az oktatási központ vezetője.
Megjegyezte: olyan kollégájuk is van, akivel a kezdetektől együtt dolgoznak, emellett számos más régi és új kiváló oktató is erősíti idén a csapatot. 

– Azt mondhatjuk, az elmúlt 25 évben a legmenőbb nyelv folyamatosan az angol volt, illetve egyre nagyobb az igény a románnyelv-tanfolyamokra. Átmenetileg volt egy-egy reneszánsza a németnek is, de azt látjuk, hogy napjainkban többnyire csak azok tanulják, akik Németországba készülnek dolgozni. Az olasz, francia, magyar nyelvet kevesebben igénylik, de ezeknek az igényeknek is igyekszünk megfelelni. Az angolnyelv-tanfolyamainknál is meg lehet figyelni változásokat. Amíg 20-25 évvel ezelőtt főként alapszintű nyelvtanfolyamokra iratkoztak be a hallgatók, úgy mostanra szinte elfogytak az alapszintű képzésre jelentkezők. Köszönhetően az internetnek és más társadalmi fejleményeknek, az emberek többsége már felcsipegeti itt-ott az angolt. Tanáraink feladata leginkább az, hogy az innen-onnan összeszedett töredékes angoltudást rendszerezzék, és főként a fiatalabbakat felkészítsék egy-egy módszeres megmérettetésre, nyelvvizsgára

– sorolta Lázár Csilla. 
Hozzátette: a kisebb gyermekeknél nem kell mértéktelenül siettetni a nyelvvizsgaképes tudást, a lényeg, hogy nyolcadik-kilencedik osztályos korukig fejlődjön és megszilárduljon a kommunikációs kompetenciájuk.

– Mindig el szoktuk mondani, hogy bár mi csak angolt tanítunk az angolórán, de közben számos más szociális készséget is fejlesztünk. Nálunk kerülnek össze például egy csoportba a városból a román és a magyar fiatalok. Kevés olyan hely van a városban, ahol egy platformon vagy egy osztályteremben előfordul ez a két náció. Ugyanakkor a korszerű angol tanterveknek köszönhetően előkerül számtalan, ma egyre fontosabb téma, mint a globalizáció, a környezeti problémák, az új mesterségek, vagy egyáltalán a tudománynak és a technológiának a fejlődési iránya

– tette hozzá a Spektrum igazgatója.
Rámutatott, hogy diákjaikat a nyelvvizsgák szóbeli meg­mé­rettetéseire is igyekeznek úgy felkészíteni, hogy magabiztosságra tegyenek szert, hogy bátran és határozottan tudják egy-egy téma kapcsán kifejezni álláspontjukat és akár a másoktól eltérő véleményüket. Ha erősödnek a fiatalok kommunikációs készségei, annak anyanyelven és idegen nyelven is hasznát látják majd a munkaerőpiacon.
A Spektrum Oktatási Központ a nyelvvizsga felkészítőit ugyanakkor igyekszik az iskolák, egyetemek és a munkaadók igényei szerint alakítani, azaz többnyire középfokú és felsőfokú nyelvvizsgára készíti fel a hallgatókat. E vizsgákkal a diákok kiválthatják az érettségi és az egyetemi nyelvvizsgákat is. Mindezek mellett román- és matekfelkészítőkkel is várják a nyolcadik és tizenkettedik osztályt végző diákokat.

– Nyelvi képzéseket, érettségi felkészítőket több helyen is tartanak a városban, nemcsak nálunk, és ennek mi örvendünk is, az jó, ha nő a környékünkön a tanulási kedv, a nyelvtudás iránti igény. Ez bennünket is további színvonalas munkára ösztönöz. Nagyon örülünk annak például, hogy a tavalyi érettségi felkészítőnk nagyon sikeres volt. Akik hozzánk beiratkoztak, és végig is járták a felkészítőt, azoknak sikerült a román érettségi vizsgájuk. Nyilván, a jegyek különböztek, de mindenki átment a vizsgán. A románoktatásunk sikerében annak is lehet szerepe, hogy igyekszünk román anyanyelvű tanárokkal dolgozni, vagy olyan tanárokkal, akiknek legalább egyik szülője román anyanyelvű. Ez azért is fontos, mert a gyermekek általuk nemcsak a román nyelvvel, hanem a román kultúrával is ismerkednek, és pozitív tanulási tapasztalatokban van részük. Természetesen a román anyanyelvűségnél fontosabb kritérium az, hogy tanáraink mind nagyon kedvesek, nyitottak és barátságosak legyenek. Ez a román nyelv esetén kiemelten fontos, mert azt tapasztaljuk, a gyermekeknek sajnos a románnyelv-tanulással kapcsolatban nagyon sok korai negatív élményük van, és mi ezeket próbáljuk ellensúlyozni

– mutatott rá Lázár Csilla.
Megjegyezte: azt tapasztalják, jó hatással van a gyermekekre, hogyha egy román anyanyelvű pedagógus próbálja „törni” a magyar nyelvet, és a gyerekekhez, akár szünetben, egy-egy szót magyarul szól. Hozzátette: ezek a pedagógusok vállalják azt, hogy nem tökéletesen ejtik ki a magyar szavakat, lehet, hogy grammatikailag nem teljesen helyes az, amit mondanak, de ezzel tulajdonképpen modellálják azt a bátorságot a magyar gyerekeknek, ami szükséges a román kommunikáció elindításához.

– Nyelv­tan­fo­lya­ma­ink részt­ve­vő­inek kb. egyharmada 14 évesnél fiatalabb, kétharmaduk középiskolás és felnőtt. Mi életkor és nyelvi szint szerint alkotjuk a csoportokat. Az 1–4-es korosztályt és az 5–8-as korosztályt is szint szerint csoportosítjuk, és kilencediktől felfelé már vegyes generációs csoportjaink vannak

– tette hozzá az oktatási központ igazgatója, aki szerint a nyelvtanulással továbbtanulási, utazási és önismereti lehetőségek nyílnak, ezeket a hosszú távú célokat szolgálják az intenzív nyári foglalkozásaik, táboraik is.
A Spektrum Oktatási Központ képzéseiről, a képzésekre való beiratkozás tudnivalóiról a sec.ro vagy a nyelviskola.ro oldalon mindig friss és pontos tájékoztatást lehet elérni.

– Próbáltunk úgy felépíteni a honlapunkat, hogy minél kevesebb fáradságába kerüljön a hallgatónak egyáltalán kitalálni azt, hogy mit és milyen szinten kell tanulnia, és hogyan kell beiratkoznia. Az oldalra belépve máris elérhetők az ingyenes szintfelmérő tesztek. Tesztenként 60 kérdésre kell válaszolni, amelyek telefonon is kitölthetők. Az eredményt a hallgató a megadott e-mail-címre meg is kapja, és egyúttal javaslatot küldünk arra vonatkozóan, hogy milyen szintű csoportba érdemes bekapcsolódnia. Abban az esetben, ha beiratkozna hozzánk, a jelentkezési lap is elérhető online. A továbbiakban minden más tudnivalóról időben értesítjük szöveges üzenetben a beiratkozott hallgatókat. Akit valami speciális dolog érdekel, nem egy általános nyelvtanfolyam, annak érdemes a honlapunkon nézelődni, de akár telefonon vagy személyesen is érdeklődhet bárki munkanapokon kilenc és délután öt óra között

– közölte Lázár Csilla, a Spektrum Oktatási Központ igazgatója.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!