Hirdetés

A megelőzés könnyebb, egyszerűbb és olcsóbb

A betegségeket egyszerűbb, könnyebb és olcsóbb megelőzni, mint kezelni, vélekedik Orbán Imre, a MultiMed Klinika menedzsere, akivel a legfontosabb időszakos vizsgálatokról, az utóbbi években megszaporodott betegségekről és a MultiMed Klinika szolgáltatásairól beszélgettünk.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 8 perc
A megelőzés könnyebb, egyszerűbb és olcsóbb
Orbán Imre, a MultiMed Klinika menedzsere Fotó: László F. Csaba

– Mikor alapították a Multi­Med Klinikát? Melyek voltak az első szolgáltatásaik?

– Klinikánkat 2011-ben hoztuk létre az Uropraxis testvérklinikájaként. Kezdetben egy szolgáltatásunk volt, a városban elsőként mi kezdtük el a sofőriskolázóknak, illetve a jogosítványt cserélőknek orvosi vizsgálatot egy helyen, egy időben és azonnali eredményadással végezni. 2012-ben vásároltunk egy csontsűrűségmérő készüléket, és elkezdtük a vizsgálatot orvosi szolgáltatásként működtetni. Utána következett a szakrendelések megnyitása, évente két-három szakot indítottunk, és ma közel harminc szakon több mint negyvenféle szolgáltatást végzünk.

– Milyen szolgáltatásaik vannak jelenleg? Ezek közül melyek ingyenesek?

– A Hargita Megyei Egész­ségbiztosítási Pénztárral (CNAS) való szerződésünk értelmében ingyenesek a neurológiai, belgyógyászati, pszichiátriai, fizioterápiai és az orvosi imagisztikai szolgáltatások, mint komputertomográfia, röntgen és mágneses rezonancia vizsgálatok. Az imagisztikai szol­gál­tatásokhoz használt gépeket nemrégiben szerez­tük be, ezek értéke közel két és fél millió euró volt. A többi szak, amelyekkel jelenleg a páciensek rendelkezésére állunk, fizetéses. Van gyer­mek­gyó­gyászat, uro­lógia, sebészet, gyermek neuro­pszi­chi­át­ria, ortopé­dia, gaszt­ro­en­te­ro­lógia, en­do­kri­no­ló­gia, munkaegés­zség­ü­gyi szakvizsgálat, tü­dő­gyó­gyá­szat, szív­gyó­gyá­szat, onkológia, bőr- és nem­igy­ógyászat, ultrahangvizs­gá­lat (ECO), gyógytorna, masszázs, elektroterápia, elektroenkefalográfia (EEG), táplálkozás és dietetika, végzünk pszichológiai vizsgákat, orvosi vizsgálatokat sofőröknek, fegyverviselési engedély megszerzéséhez és 24 órás vérnyomásmérést. Krónikus és akut betegeket látunk el, tehát bizonyos egészségügyi történések után jönnek hozzánk a páciensek, kezeltetik magukat és gyógyultan távoznak. Lehet jönni orvosi konzultációkra is, illetve a saját laboratóriumunkban helyben tudunk feldolgozni vérmintákat.

László F. Csaba
Imagisztikai készülékekkel a betegségek korai stádiumban azonosíthatók

– Hogy tapasztalja, mennyien veszik igénybe az imagisztikai szolgáltatásokat?

– Jelenleg Csíkszeredában összesen két-három CT készülék van, ami nem elég ahhoz, hogy a páciensek el legyenek látva. Mi február végére programálunk mágneses rezonanciára és komputer tomográfiára is, mert az állami biztosító által biztosított keret nagyon kevés, ezáltal kevés pácienst tudunk ingyenes helyekre beprogramálni. Folyamatos egyeztetéseink vannak az országos és megyei egészségügyi biztosító házzal, hogy találjanak valami megoldást, ugyanis bizonyos betegségekben nem lehet két-három hónapot várni, amíg a beteg kivizsgálásra kerül. Létezik egy olyan finanszírozási forma itt a MultiMed Klinikánál, amely segít azoknak a betegeknek, akik nem kaptak ingyenes helyet belátható időn belül, nekik fel tudjuk ajánlani a szolgáltatásainkat részletfizetési lehetőséggel. Ugyanakkor, pozitívum tud lenni, hogy létezik egy olyan finanszírozási forma az állami biztosító részéről, hogy a krónikus betegeknek, akik hét meghatározott kategóriába tartoznak, a költségvetési plafon fölött is megcsinálhatjuk az orvosi vizsgálatokat, prioritást élveznek. Ezek a bizonyítottan koronavírus után krónikus beteggé vált betegek, a kardiológiai problémákkal szenvedő krónikus betegek, a cukorbetegségben szenvedő krónikus betegek, a neurológiai problémákkal szenvedő krónikus betegek, agyi történések (sztrók, agyvérzés, agyi infarktus) miatti problémákkal szenvedő krónikus betegek, a krónikus onkológiai betegek, illetve a nagyon ritka betegségek. De a szakorvosok közül kevesen használják ki ezt a lehetőséget, és sok beteget küldenek egyszerű küldőpapírral, ezáltal fogyasztjuk azt az összeget, amit havonta kapunk a CNAS-tól, holott ezek azon kívüli összegekből fedezendő szolgáltatások, amire nincs plafon. Sokszor kiemeljük a pácienseknek, hogy ha krónikus betegek és ez a hét betegség típus valamelyikébe tartoznak, írassák át a szakorvosi küldőpapírokat, hogy előnyben lehessenek más betegségek imagisztikai kivizsgálásával szemben.

– Tapasztalatai alapján vannak-e olyan megbetegedések, melyek megszaporodtak az utóbbi években?

– Van két-három olyan szakterület a klinikán, ahol megnőtt a páciensek száma. Nem tudom kijelenteni, hogy milyen okból kifolyólag, csak feltételezéseink vannak. Egyik ilyen a neurológia, vagyis az ideggyógyászat. Idetartozik minden, ami a központi és perifériás idegrendszerhez kapcsolódik, az idegekkel, a gerincoszloppal, az aggyal, a koponya bizonyos részeivel, a végtagokban található idegekkel kapcsolatos. Gyanítjuk, hogy a nagyszámú neurológiai esetek egyik oka, hogy a pácienseink 70-80 százaléka ülőmunkát végez, ennek nyomán hátgerincferdülés, -sérvek, -problémák jelennek meg, és a kevés mozgás miatt deformálódás, változás történik a hátgerinc egyenes állásában, kialakulhat nyaktájéki vagy derékfájdalom. Olyannyira nagy a kereslet az ingyenes neurológiai szolgáltatásokra, hogy 1-2 hónapra tudunk előjegyezni. Az egészségbiztosítási pénztár által le van szabályozva, hogy hány pácienst fogadhat óránként a szakorvos az általuk fizetett szolgáltatásokban. Egy másik szak, amelyben feltűnően megnőtt a páciensek száma az elmúlt 1-2 évben, az az elmegyógyászat, a pszichiátria, a pszichológiai esetek. Nálunk jelenleg klinikai pszichológia, munkapszichológia, pszichoterápia van. Ezek a problémák általában kamaszkortól kezdődnek, így sok huszonéves, illetve középkorú páciensünk van. Szakértőkként úgy véljük, hogy a gyakori pszichológiai, pszichiátriai problémák megjelenése magyarázható a minket körülvevő történésekkel, a bizonytalan gazdasági helyzettel, a világjárvánnyal, ezekkel a lakosság nagy százaléka küzd, és ez kihat az emberek pszichés állapotára, elméjére. 


Hirdetés

– Melyek azok a vizsgálatok, amelyeket a MultiMed Klinikán is elvégeznek, és mindenkinek érdemes lenne évente megcsináltatni?

– Minden negyven év fölötti személy érdemes évente egyszer laborvizsgálatot végeztessen, illetve hasznos férfiak esetében urológiai, nők esetében nőgyógyászati vizsgálatra ellátogatni. A laborvizsgálatban benne van a teljes vérkép, máj-, pajzsmirigy-, és vesefunkció, vizeletvizsgálat, vércukor- és vérzsírszint­vizsgálat. Ezekből, ha valamelyik nem a normál értékek között van, a családorvos is ki tudja szűrni és irányíthatja a pácienst arra a szakra, amire szükséges. Az önvizsgálat is nagyon fontos, ha bárki bármilyen szokatlan reakciót, elváltozást vesz észre a testén, érdemes háziorvoshoz fordulni. Ellenben nagyon sok betegséget nem lehet meggyógyítani, inkább meg kell előzni. Sokkal egyszerűbb, könnyebb és olcsóbb egy betegséget megelőzni, mint kezelni. Egyszerűbb, mert a beteg nem akkor kerül szakorvoshoz, amikor már fáj valamilye, könnyebb, mert nem kell szembenéznie különböző komplikációkkal, ami más betegségeket hozhat maga után, és olcsóbb, mert az államnak és a személynek is kevesebb pénzbe kerül a vizsgálat, mint a kezelés.

– Miért jó, ha a MultiMed Klinikát választjuk? 

– Klinikánk egy olyan száz százalékban magántulajdonban lévő, egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó intézmény, amely mindig arra törekedett, hogy a betegek, akik azokat a szolgáltatásokat, amelyekre szükségük van, rövid időn belül, jó szakemberek segítségével szeretnék igénybe venni, a lehető legrövidebb módon megkapják azt a kezelést, amire szükségük van. Ma, ha egy páciens bejön a klinikánkra, tudjuk diagnosztizálni szakembereinkkel, laboratóriumi szolgáltatásokat nyújtunk, ami egy másodlépés a diagnózis felállításához, illetve egy teljes képalkotó (CT, RMN, RX) kivizsgálást biztosítunk, majd be tudjuk állítani a megfelelő kezelést. Én ellene vagyok annak, hogy a pácienst járkáltassuk, így amikor kimegy tőlünk az ajtón, az egész lánc be van zárva. A saját negatív tapasztalataim alapján döntöttem úgy, hogy szeretnék egy klinikát, amely egy helyen mindent el tud végezni a páciens számára. Mi vagyunk az egyetlen ilyen magánintézmény Hargita megyében.
 Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!