Hirdetés

A francia kultúra megismerése után hazatért

Hargita Megye Tanácsa Internship fizetett gyakornoki programja egyre felkapottabb a fiatalok körében. A program azokat a motivált, lendületes és érdeklődő fiatalokat igyekszik megszólítani, akik szakmájuknak megfelelően szeretnének pályakezdőként dolgozni, és szívügyüknek érzik, hogy segítsék a megyei tanács tevékenységét. Interjúnkban Imets Hanna osztotta meg tapasztalatait, élményeit, aki nemrégiben a megyei tanács nemzetközi részlegén vállalt gyakornoki munkát.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 3 perc
A francia kultúra megismerése után hazatért
Motivált gyakornokok: Lőrincz Rozália és Imets Hanna Fotó: HMt

– Kérlek, először is mutatkozz be röviden, ismerjünk meg.

– Csíkszeredában születtem, a Márton Áron Főgimnázium egykori diákja vagyok. A gimnázium elvégzése után úgy döntöttem, hogy tanulmányaimat a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetemen folytatom, nemzetközi tanulmányok szakon. Az alapképzés elvégzése után a Nemzeti Közszolgálati Egyetem diákja voltam, és a tanulmányaimat tulajdonképpen a franciaországi Sciences Po Egyetemén fejeztem be. Sokak számára meglepő lehet, hogy Magyarországot választottam továbbtanulásom helyszínéül, viszont életem egyik legjobb döntése volt. Olyan emberektől tanulhattam, akik a szakma nagyjai, ugyanakkor előadásokon együtt gondolkodtunk. Az egyetem kiválasztásakor fő szempont volt, hogy olyan helyre menjek tanulni, ahol a professzorok nem ragaszkodnak a könyvben leírtakhoz, hanem sokkal inkább egy tanár-diák beszélgetésben és fejlődésben lehet részem.

– Tudomásom szerint több helyen is megfordultál. Hogyan kerültél végül Hargita megyébe?

– Tanulmányi éveim alatt megfogalmazódott bennem, hogy mindenképp haza szeretnék jönni a szülőföldemre, és a külföldön megszerzett tudást itt szeretném kamatoztatni. Így a hazaköltözésem egyáltalán nem volt meglepő azok számára, akik ismernek. Már a diplomamunkám is sugallta, hogy én itthon látom a jövőmet, ugyanis a székelyföldi demográfiai trendekről írtam, éppen ezért tudom, hogy egyre fontosabb Hargita megyében magyarnak lenni.

– Mióta követed Hargita Megye Tanácsa tevékenységét? 

– A megyei tanács tevékenységét 2020-ban ismertem meg tüzetesebben, amikor is nyári gyakornoki munkámat a megyénél végeztem. Itt tapasztaltam meg először, hogyan kell csapatban dolgozni, ugyanakkor szerencsésnek mondhatom magam, hogy az értékszemléletem is egyezik a megyei tanácséval. Én is úgy látom, hogy a legfontosabb lehetőséget teremteni a fiataloknak, hisz csak így tudjuk fenntartani értékeinket a jövő generációi számára.

– Mi motivált téged arra, hogy jelentkezz az Internship fizetett gyakornoki programra?

– Az előző gyakornokságom, mivel már tudtam, hogy a megyei tanácsnál sokat lehet tanulni, és több olyan folyamatba is bele tudok látni, amelyet külsősként nem biztos, hogy megismernék. Olyan munkakörnyezetben dolgozhatom, ahol munkatársaim türelemmel viseltetnek irántam, ugyanakkor arra inspirálnak a mindennapjaimban, hogy jobb legyek.

– Arra a részlegre kerültél, azzal foglalkozol, amivel eredetileg is szerettél volna?

– A menedzsment és nemzetközi kapcsolatok igazgatóságra kerültem, amely teljesen betöltötte a hozzá fűzött elvárásokat. Azzal foglalkozom, amit tanultam, és ami miatt érdeklődöm, hogy miként tudjuk összekötni a megyét és nemzetközi partnereit, ezzel lehetőséget biztosítva a megyében élők számára. Sokaknak talán fel sem tűnik, hogy mi minden a megyei tanács csapata megfeszített munkájának az eredménye a megyében. Ebben részt venni nagyon jó érzés.

– Mi a véleményed erről a lehetőségről? Mennyire segít a frissen végzett fiataloknak a pályakezdésnél?

– Úgy gondolom, hogy a pályakezdőknek ez tökéletes lehetőség a munka világába belelátni. Ugyanakkor mindennap más feladatot hoz, így olyan hatalmas tudást ad, amely mindenképp hasznos lesz.

– Mi az, ami inspirál és feltölt téged a mindennapokban és a munkahelyeden egyaránt? 

– A csapatmunka nagyon feltölt engem, szeretek emberek között lenni és kommunikálni velük. Úgy gondolom, hogy aki nemzetközi tanulmányokat végzett, annak alapfeltétele a szociális lét. Szeretek emberi történeteket megismerni és mindenkitől valami újat tanulni. Valahogy a személyiségem is hűen tükrözi azt, hisz mindenkitől elteszek egy olyan tulajdonságot, ami a beszélgetésünk során megtetszett benne, és valahogy megpróbálom beépíteni, saját magam formájára alakítani azt.

– Itthon tervezed a jövődet? 

– Jelenleg szeretném még továbbképezni magam, viszont a közeljövőben kérdés nélkül Hargita megyét választom letelepedéshez.

Lőrincz Rozália

Hargita Megye Tanácsa 2019-ben indította el először fizetett gyakornoki programját, amelyet azóta minden évben meghirdet a pályakezdők számára. Szeptember 15-ig, péntekig további három pályakezdőnek biztosítanak lehetőséget, várják a jelentkezőket. Részletek az intézmény Facebook-oldalán és a hargitamegye.ro oldalon: https://hargitamegye.ro/fizetett-gyakornoki-allasok-3/ 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!