Hirdetés

VII. Kertészeti szakmai napok és konferencia

Hetedik alkalommal adott otthont a Kertészeti szakmai napoknak és konferenciának a csíkmadarasi Garden Proiect Kft. Nagy népszerűségnek örvendett idén az esemény, több száz érdeklődő volt, a szakmai előadások mellett pedig nemcsak metszőtanfolyamon vehettek részt az érdeklődők, hanem borkészítő kurzuson is.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 5 perc
VII. Kertészeti szakmai napok és konferencia
Fotó: SZGE

A tavaszt a kertészet szerelmesei fontos tapasz­talatcserével kezdhették el, hiszen idén is több szakmai előadó várta az érdeklődőket a VII. Kertészeti szakmai napokon és konferencián. Az eseményt nagy népszerűség övezte, melyet a csíkmadarasi Garden Proiect Kft. szervezett közösen a RibON Natúr Szövetkezettel, illetve a Székely Gazdaszervezetek Egyesületével.
Február 29-én reggel volt az esemény megnyitója, elsőként János Erika, az esemény egyik főszervezője köszöntötte a résztvevőket. A megnyitót kerekasztal-beszélgetés követte, ahol a meghívottak az agrárium aktuális problémáiról és lehetőségeiről folytattak esz­mecserét. A beszélgetésen részt vett Romfeld Zsolt, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke, Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügy­nökségének igazgatója, Könczei Csaba parlamenti képviselő és Tamás Ervin pályázatíró, közgazdász. A nap további részében számos szakmai előadó tartotta meg bemutatóját különböző témákban, mint az utcai bútorzatok kivitelezése vagy akár az okos kültéri bútorok, a biogazdálkodás ügyintézési folyamatai, a precíziós technológiák alkalmazása vagy akár a biológiailag lebomló burkolt szemcséjű műtrágyák a tájépítészetben. 


Hirdetés

– Hetedik alkalommal szerveztük meg a ker­tésznapokat, mely idén is nagy sikernek örvendett. Hálásak vagyunk a szakmai előadóknak, hogy tisz­teletüket tették és átadták tudásukat, tapasztalatukat a résztvevőknek. Rendezvényünk szimbóluma a tavasz lett, hiszen mindig a tavasz küszöbén szervezzük meg eseményünket, és lehetőség kínálkozik a tavaszi és szakmai frissesség bemutatására

– mondta János Erika főszervező. 

SZGE
A funkcionális és modern közterek kialakítása gyakran okoz fejtörést a szakembereknek. A témában Fördős-Hódy Erzsébet rehabilitációs szakmérnök és építész tartott előadást, amelyben a mozgássérült és hát­rányos helyzetű személyek lehetőségeit mutatta be a különböző köztereken.
Vu Lien Viola ipari termék- és formatervező mérnök az Urban Hero edzőpályákat mutatta be, melyek célja az egészségtudatos életmód népszerűsítése, ugyanakkor közösségi terekként is funkcionálnak. Mint ilyen, a városmarketing fontos eleme lehet, ami segít megőrizni és megerősíteni bármelyik befogadó város brandjét, de új távlati célokat is nyithat sportturisztikai szempontból.
Az első napot borkóstoló zárta, melyet Lengyel Csaba borász tartott, bemutatva az Érmellék ízeit. 
Március 1-én folytatódtak a szakmai előadások, amikor többek között drd. Balázs Márta biotechnológus beszélt a növényi szövettenyésztésről, in vitro mikro­szaporítással. Mindemellett hallhattunk a digi­tali­zációról és automatizálásról a postharvest területen, a kistermelők számára szóló értékesítési lehetőségekről, de az egyszerűbb és gyorsabb gyümölcsfeldolgozás mód­szereiről is. 

SZGE

– Nagy örömömre szolgál, hogy idén is sor került erre az eseményre, hiszen nincs tavasz kertésznapok nélkül. Egyesületünk mindig is partner volt az ese­mény szervezésében, hiszen itt a szakma képviselői találkoznak, és mindenkinek lehetősége van a fejlődésre

– mondta el Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke. 
Idén több sztárvendég is tiszteletét tette az ese­ményen, mint Borbás Marcsi főszerkesztő, műsor­vezető, aki a paraszti gazdaságok kapcsán tartott bemutatót a résztvevőknek. Kosztka Ernő kertészmérnök a biodiverz és fenntartható kerttervezéssel kapcsolatos tapasztalatait adta át az érdeklődőknek, Mcmenemy Márk pedig a természetes kertészeti módszereket ismertette a közönséggel. Végül, de nem utolsósorban Szomorú Miklós kertészmérnök az ökotudatos ker­tészkedési alapokról számolt be. A nap zárásaként János András Előd tartott pálinkakóstolót Székelyföld ezer arca palackba zárva címmel. 

SZGE

– Tavaly is részt vett az eseményen Kosztka Ernő kollégám, és ő buzdított minket, hogy mi is látogassunk el ide. Én a tradicionális vonalat képviseltem, hogy miért is nem szabad feladni a természettel való kap­csolatot, hiszen az általunk megtermelt élelmiszer, táplálkozásunk, a fenntarthatóság és egészség között komoly kapcsolat van

– vélekedett Borbás Marcsi.
A kertésznapokon Ferencz Lehel és Kosztka Ernő kertészmérnök tartott gyümölcstermesztő és metsző­tanfolyamot. Mindezt megelőzően pedig borkészítő kurzuson is részt vehettek az érdeklődők, melyen egyetemi oktatók is átadták tudásukat. 
 Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!