Hirdetés

Több problémára lehetséges megoldás

A Digitális Agrárakadémia Plusz program célja, hogy a gazdákat felkészítse a digitális eszközök használatára és az adatok hatékony felhasználására, ezzel modernizálva gazdaságaikat. A program során több helyszínen, szakértők segítségével ismeretterjesztő előadásokat tartottak különböző mezőgazdasági és erdőgazdálkodási témákban, mint például a precíziós földművelés és az állattenyésztés.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 8 perc
Több problémára lehetséges megoldás
Fotó: SZGE

A Digitális Agrárakadémia Plusz program fő célja, hogy felkészítse a termelőket a digitális eszközök hasz­nálatára, az adatok hatékony gyűjtésére és fel­hasz­­ná­lá­sára. A program különböző ismeretterjesztő eszközökkel segíti a gazdálkodókat abban, hogy eliga­zodjanak a rendelkezésre álló digitális megoldások között, és hatékonyan tervezzék meg saját gazdaságuk modernizálását. Emellett a DAA+ program segít kiválasztani és alkalmazni azokat a megoldásokat, amelyek valóban hatékonyak és elősegítik a termelők eredményességét.
A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete 2024 áprilisában hét megyében, tizenhárom helyszínen tartott DAA+ képzéseket, amelyek közelebb hozták a digitalizáció világát a székelyföldi, kolozsvári, valamint partiumi gazdákhoz. A rendezvény színvonalát a magyarországi és helyi szakemberekből álló előadócsapat is növelte, amely számos kérdésre adott választ. A képzések tematikái között megtalálható volt a precíziós földművelés, szar­vasmarha-tenyésztés, juh- és kecsketenyésztés, digitális farmmenedzsment, valamint a precíziós erdészet és erdőgazdálkodás is. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Büszkék lehetünk, hogy ismét megadatott számunkra az a lehetőség, hogy el tudtuk hozni egész Erdélybe a Digitális Agrárakadémia egy részét, és a tapasztalt szakemberek előadásai révén számos alapvető információt, tudást el­sajátíthattunk. Nagy érdeklődés övezte az előadásokat, és remélem, a gazdálkodók mindenképp tudják hasznosítani a megszerzett tudást

– mondta el Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke. 
A Digitális Agrárakadémia Plusz képzések első hely­színe Erdélyben Kápolnásfalu volt, ahol Bustya Attila ag­rár­­­digitalizációs szakember, mérnök, közgazdász, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdásza tar­tott előadást precíziós növénytermesztés témában, valamint az eseményen helyet kapott egy eszközbemutató is, ahol az érdeklődők betekintést nyerhettek a talajszkenner és mezőgazdasági drón működésébe.

Több problémára lehetséges megoldás
A második előadást Lövétén, a polgármesteri hivatalban tartották, ahol egyedülálló lehetőség nyílt arra, hogy a képzésben elméleti tudást és jelentős gyakorlati elemeket is ötvözzön az előadó. A köszöntők után elméleti bemutató következett, amely kitért az NDVI-technológiára, a kü­lönböző vetési módszerekre, drónos permetezésre. A szem­léltetés eszközeként videókat is lejátszottak, amelyek a jövő technológiáit mutatott be, mint például a lézeres gyomirtás. 
Újtusnádon az Andy Zoofarm lehetőséget adott elméleti és jelentős gyakorlati elemek felvonultatására egy képzés keretein belül. Az eseményt Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke, Hegyi Andrea, az Andy Zoofarm tulajdonosa, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke nyitotta meg. Az előadások sorát Kövesdi József, az Okosfarm központ ügyvezető igazgatója kezdte, aki a digitalizációs fejlesztési lehetőségekről be­szélt a precíziós mezőgazdaságban. Ezt az előadást Barabási Antal Szabolcs állattenyésztési szakértő, a Lely Románia tulajdonosa előadása követte Automatikus fejési és tartási rendszerek a korszerű állomány-egészségügyi és szaporodásbiológiai menedzsment címmel. Rövid kávészünet után gyakorlati bemutatások következtek, amelyekben helyet kapott a Schemmer Group Energetikai megoldások a mezőgazdaságban című bemutatója, amely a napelemes, illetve fotovoltaikus energiarendszerek mező­gazdasági felhasználási lehetőségeiről szólt. Végezetül a résztvevők betekintést nyerhettek az Andy Zoofarmon felszerelt és használt Lely istállórobotizáció gyakorlati működésébe is. 
Számos helyszínen, több előadóval érintették a növénytermesztés és állattenyésztés digitalizációs megoldásait, mindemellett pe

Több problémára lehetséges megoldásdig kitértek az erdőgazdálkodásra is. 
A képzéssorozat utolsó állomása a Zetelaki Erdő­rendészeti Hivatal székhelye volt Fenyéden, ahol a precíziós erdészet és erdőgazdálkodás volt a központi téma.  A precíziós erdőgazdálkodás témáját dr. Czupy Imre egyetemi docens, a Soproni Egyetem Erdészeti-Műszaki és Környezettechnikai Intézet intézetigazgatója bontotta ki, melyet figyelemmel kísértek a résztvevők. Az előadások sorát dr. Melles Előd, az APAPET ügyvezető elnöke és a Gyergyószentmiklósi Erdőrendészeti Hiva­tal vezetője folytatta Digitalizációs törekvések a székelyföldi erdőgazdálkodásban című elő­adásával. Ezu­­tán figyelmünk a mesterséges intelligencia felé terelődött, melyet Bustya Attila Mesterséges intelligencia az erdészetben című előadása foglalt össze. Az Utitech Solutions zárta a bemutatók sorát, amely korszerű erdő­felmérési és megfigyelési technológiákat mutattott be a résztvevőknek. 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!