Hirdetés

Összetett követelményrendszer

Bio minősítés megszerzését kérvényezte a gyer­gyó­szent­mik­ló­si Csizmadia Ta­nya. A ve­gyes­zöld­ség-ter­mesz­tés­sel foglalkozó fiatal házaspár 2022-ben indította a minősítés megszerzésének bonyolult fo­lya­matát. Eddig minden követelménynek megfeleltek: ha továbbra is így lesz, szeptembertől minősített biozöldségeket árulhatnak a standjukon.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 4 perc
Összetett követelményrendszer
Saját standjukon kínálják a portékát. Szigorú elvárások Fotó: Arhív

Csizmadia Tímea és Szilárd minden részletre kiterjedő dokumentációt vezet arról a határas kertről, amelyben zöldséget termesztenek, hiszen célul tűzték ki, hogy megszerzik a bio minősítést erre a területre. A fiatalok 2019-ben hozták létre a tanyájukat, ahol évről évre bővítik az elültetett növények listáját és fontos szempontnak tartják, hogy egészséges, vegyszermentes növényeket termesszenek. A bio minősítés megszerzésének kétéves folyamatát 2022 szeptemberében indították.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Alapvető követelmény, hogy a növénytermesztés során semmiféle kemikáli­át nem használhatunk: ha mégis szükségünk van természetes növényvédő szerre, kérvényeznünk kell azt, majd megállapítják, hogy használhatjuk-e vagy sem. Az sem mindegy, milyen magot ültetünk el: amikor megrendelem azokat, kérnem kell olyan igazolást, miszerint nem voltak csávázva, vagy ha voltak, milyen, bio­ter­mesz­tés­ben elfogadott csávázóanyagot használtak. Természetesen vá­sárolhatok százszázalékos bio vetőmagot is, de ehhez nagyon ritkán lehet hozzájutni. Idéntől szeretnénk mi is magot fogni, és azt elültetni majd, viszont ennek is van egy szigorú procedúrája, amelynek eleget kell tennünk

– ismertette érdeklődésünkre a folyamat részleteit Csizmadia Tímea termelő. 
A minősítés megszerzését az országban működő 12 tanúsító szervezet valamelyikétől lehet igényelni: a gyergyószentmiklósi termelők az Ecoinspect céggel vették fel a kapcsolatot a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének közvetítésével. 
A dokumentáció vezetése mellett évente akár kétszer is ellenőrizhetik a növények termesztésének mikéntjét a szervezet képviselői: amennyiben rendellenességet találnak, víz- és talajmintát vehetnek. 
A Csengettyű utcában lévő kis gazdaságnál eddig mindent rendben találtak, így a Csizmadia-tanyának minden esélye megvan arra, hogy idén szeptembertől az általuk termesztett növényeket bio felirattal lássák el. A kétéves átállási idő, majd a minősítés megszerzése azonban nem mentesíti a termelőt a feladatoktól, továbbra is meg kell felelnie a szigorú követelményeknek és vezetnie kell a kimutatásokat. 

– A kétéves átállási időszakban a tanúsító szervezettel való szerződéskötés mellett a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnél (APIA), valamint a Mezőgazdasági Igazgatóságnál is regisztrálniuk kell azoknak, akik bio minősítésért folyamodnak. Az igazgatóságnál be kell jelenteniük minden évben a parcelláikat, az APIA-nál pedig a tanúsítvány megszerzését követően egy hektár terület után csomagokat igényelhetnek, illetve támogatást kérhetnek

– mondta el érdeklődésünkre Máté Boglárka, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének munkatársa.
Hozzátette: Hargita és Ko­vász­na megyében összesen 507 gazda kért bio minősítést ugyanannál a minősítő szervezetnél. A gyer­gyó­szent­mik­ló­si Csizmadia Tanya az egyetlen, amely vegyeszöldség-termesztésre igényelte azt. 

– A zöldségeink árán nem érződik az a sok háttérmunka, amivel a minősítés megszerzésére törekedünk, fontos számunkra, hogy meglegyen, hiszen ad egyfajta többletet, hitelességet

– indokolta Csizmadia Tímea a minősítés megszerzésének előnyeit.
Hozzátette: a későbbiekben további területeikre is szeretnék megszerezni a tanúsítványt. 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!