Hirdetés

Megjelent a Hivatalos Közlönyben

Bár már két éve húzódik a húsmarhák és bivalyok 100 euró értékű támogatása, az úgynevezett ukránkrízis-támogatás, 2024. január 29-én megjelent a Hivatalos Közlönyben, így ettől számítva harminc napjuk van a gazdáknak az igénylés benyújtására.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 3 perc
Megjelent a Hivatalos Közlönyben
Fotó: SZGE

2024-ben is ismét terítékre került a húsmarhák és bivalyok két éve húzódó 100 eurós (ukránkrízis-) tá­mogatása. A Mezőgazdasági Minisztérium 16,1 millió eurót különített el erre a különleges támogatási formára. 
Január 10-én a Mezőgazdasági Minisztérium tíznapos közvitára bocsátotta azt a sürgősségikormányrendelet-tervezetet, amely magában foglalja ezt az új típusú, húsmarhákat és bivalyokat célzó támogatási formát. Az APIA-n keresztül bonyolítják le mindezt, a kormányülésen való tervezet elfogadását követően. A rendelet hatálybalépését követően harminc nap áll a gazdák rendelkezésére a támogatási kérelmek benyújtására, a hatálybalépés pedig megtörtént 2024. január 29-én. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A húsmarhák és bivalyok 100 eurós támogatásának feltételei: 
A gazda állategészségügyi nyilvántartásban szereplő húsmarhákat/bivalyokat birtokol (BND).
Az APIA-nál bejegyzett gazdasága van (RUI).
A gazdaság nem lehet felszámolás vagy csődeljárás alatt.
2023. március 31-i referenciadátumon, a gazdaság nyil­vántartásában (BND) szereplő 12 hónaposnál idősebb egyedekre kérhető.
A támogatási kérelem leadási időszakának meg­kezdése előtti napon az állomány legkevesebb 50%-a a gazdaságban található.
Azok a gazdaságok, amelyek már részesültek ebben a támogatási formában, nem jogosultak rá.

SZGE
 

A húsmarhák és bivalyok 100 eurós támogatásához szükséges iratok:
nyilatkozattal kiegészített támogatási kérvény;
személyazonossági, cégbejegyzési iratok;
bankszámla-igazolás;
állatorvosi igazolás, amely tartalmazza a támogatási kérelem leadási periódusának megkezdése előtti napon birtokolt állományt és a referenciadátumi, 2023. 03. 31-ei állományt;
törzskönyvek, hatóságok (ANZ) által kiállított igazolás, hogy az igénylésben érintett húsmarhák/bivalyok törzskönyvi nyilvántartásban szerepeltek/szerepelnek a támogatási kérelem leadási időszaka megkezdése előtti napon és a referenciadátumon, 2023. 03. 31-én.
Az állami támogatás kifizetésének határideje 2024. június 30. A kifizetések ezen időpont után is teljesíthetők elszámolási hibák esetén, de legkésőbb 2024. december 31-ig.

Gál Attila állatorvos, falugazdász,
Székely Gazdaszervezetek Egyesülete 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!