Hirdetés

Lehetőség élelmiszeripari termelőknek

Élelmiszeripari termelők igényelhetnek támogatást a román kormány novemberben elfogadott sürgősségi rendelete szerint. A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) 4.1a intézkedésén belül pedig még december 12-ig lehet benyújtani pályázatokat.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 5 perc
Lehetőség élelmiszeripari termelőknek
Fotó: Domján Levente

Románia kormánya novemberben jóváhagyott egy sürgősségi rendeletet, mely szerint pékipari termékek, olajok, zsiradékok, tejtermékek, állati takarmányok gyártását támogatják. Egy élelmiszeripari termelő akár 500 ezer euró értékű támogatásra is jogosult lehet. A támogatás az ukrajnai háború okozta termelői nehézségek enyhítését szolgálná. 
Az odaítélhető támogatás a feldolgozáshoz szükséges nyersanyagkészletek méretétől függ, vagyis: 14 280 tonna búza, 14 280 tonna kukorica, 9615 tonna napraforgó, 10 000 tonna feldolgozatlan nyers tej vagy 15 600 tonna búzából, árpából, kukoricából, szójából vagy repcéből álló kombinált takarmány. Ha a nyersanyagkészletek alacsonyabbak a tervezettnél, a pénzügyi támogatás mértéke ennek megfelelően százalékosan csökken. Ellenben ha a kedvezményezett által feldolgozandó készletek magasabbak a tervezettnél, odaítélhető a pénzügyi támogatás maximális mértéke.
Fontos, hogy csak azok az élelmiszeripari termelők jogosultak a támogatásra, akik a következő tevékenységi kódokkal rendelkeznek: 1061 – pékipari termékek gyártása; 1041 – olajok és zsírok gyártása; 1051 – tejtermékek és sajtok gyártása; vagy 1091 – haszonállatok takarmányozására szolgáló készítmények gyártása.
Mindemellett pedig december 12-ig még benyújtható a 4.1a intézkedésre összeállított pályázati dokumentáció. A 4.1.a intézkedésen belül gyümölcsösök létesítésére és a gyümölcsök farmszintű feldolgozására lehet igényelni a támogatást, az elnyerhető támogatás intenzitása pedig 50 százalékos.
Az intézkedés keretében összesen 48 millió euróra lehet pályázni, három alösszetevőre. 
Elsősorban támogatást lehetett igényelni új gyümölcsösök létesítésére, a már meglévő gyümölcsösök növelésére, illetve korszerűsítésére, valamint a gyümölcsök kondicionálására és a marketingköltségek támogatására is. Az első alösszetevő esetében sajnos a keretösszeg már elfogyott. 
Gyümölcsfaiskolák létesítésére, bővítésére és a gyümölcsök kondicionálására és feldolgozására lehet támogatást igényelni a második alösszetevőnél. Ebben az esetben a keretösszeg 7,5 millió euró. 
Nem utolsósorban a harmadik alösszetevő keretében azoknak a gépeknek és berendezéseknek a vásárlását támogatja, amelyeket a gyümölcsök összegyűjtésére használhatnak fel a pályázók. A harmadik alösszetevő keretösszege pedig 10 millió euró.
A gazdaság minimális mérete, amivel pályázni lehet, 4000 euró SO, ugyanez az érték vonatkozik a létesítendő új gyümölcsösre is, tehát a gyümölcsös méretének 1,45 hektárnak kell lennie. Az intézkedés mellékletében az érdeklődők megtalálják a támogatható gyümölcsök fajtájának listáját, valamint bizonyos területek községenként megállapított termékenységi besorolását.
Minden pályázatban az SO-értékek számítanak. Minden egyes hektár kultúrának, állatfajtának, illetve állatkategóriának van egy bizonyos SO-értéke, a farm teljes SO-értékének kiszámításakor a különböző termesztett kultúrák SO-értékét, illetve a vegyes farmoknál az állatok SO-értékét összeadják, és így fejezik ki a gazdaságok nagyságát. Ezen értékeket alapul véve a gazda könnyen kiszámíthatja gazdasága SO-értékét az AFIR weboldalán található SO-számolóval, és megbizonyosodhat arról, hogy a minimális feltételt teljesíti-e.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!