Hirdetés

Kezdődhet a savanyítás

A kedvező időjárásnak köszönhetően idén hamarabb érett be a káposzta, a termelők fokozatosan takarítják be és árulják a vi­ta­min­gaz­dag zöldséget. Bár sokféle tartósítási módja létezik, térségünkben a legnépszerűbb a sós lében eltett savanyú káposzta, amelyet változatosan használhatunk fel a téli hónapokban. Azért, hogy jól sikerüljön a savanyítás, Lu­kács Géza gyer­gyó­szár­hegyi termelő bevált receptjét, tanácsait ajánlja.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 4 perc
Kezdődhet a savanyítás
Elkezdődött a káposztavágás, következik a savanyítás Fotó: Lukács Géza

Elengedhetetlen a sikerhez a minőségi a­lap­anyag és egy jó recept – vallja Lukács Géza, a Szárhegyi Káposztatermelők Egyesületének vezetője, kiemelve, hogy a termelőtől vásárolt áruval nemcsak minőséget vásárolunk, hanem hozzájárulunk ahhoz is, hogy helyi termelőink fennmaradjanak, és jövőre is legyen, akitől finom zöldséget és gyümölcsöt venni.
A káposzta savanyítása sokaknak bonyolultnak és túlságosan időigényesnek tű­nik, de valójában egyszerű mű­ve­letről van szó, és ha betartunk néhány fontos szabályt, karácsonyra megérik a hordóban a káposzta. 

– A megvásárolt káposztát nem kell azonnal elsózni, hanem néhány napig „a csűr közin kell szikkasztani”, vagyis állni kell hagyni néhány napig, szabad levegőn, félárnyékban, hogy a víztartalma csökkenjen, így a sós víz majd hamarabb jut be a pórusok közé, és hamarabb megérik

– mondta el érdeklődésünkre Lukács Géza termelő. – A hordóba egy-két szál kaprot teszünk, nem többet, mert a sok kapor zavarossá teheti a káposztalevet. Csomborból mindig kicsivel többet kell tenni, mint a kaporból, és félbevágott tormaszeleteket is tehetünk a káposzták közé, legalább 8-10 darabot. A fűszereket felöntjük egy vödörnyi forró vízzel, és hagyjuk állni egy napig letakarva, hogy a hordó átvegye a csombor, a kapor és a torma illatát. 
Mint mondta, a káposzta torzsáját ne fúrjuk ki, csak bevágjuk, mert a torzsa sok cukrot tartalmaz, ami szükséges ahhoz, hogy meginduljon az erjedés. Ugyanilyen fontos, hogy a hordóban minden kicsi helyet kihasználjunk, hiszen ha a vízhez viszonyítva több a káposzta, szintén az erjedést segíti.

– A káposzta eltevéséhez jódmentes sót használjunk, amit langyos vízben oldjunk fel és öntsük a káposztára: tíz liter vízhez 42-45 dkg sót számoljunk: a nagyobb mennyiséget akkor válasszuk, ha meleg helyen tároljuk majd a káposztát, a pincében való tároláshoz elég a 42 dkg

– ajánlja a gazda.
Mint mondta, ezzel a mennyiséggel iható lesz a káposztalé, nem lesz túl sós.

– A káposztafejeket vulkanikus kővel nyomtatjuk meg, nagyon fontos, hogy levegőt fújjunk a hordóba az erjedés ideje alatt, vagy átforgassuk a káposztákat, különben a sós víz a hordó alján akár hétszázalékos is lehet, a felső részén pedig csak kettő, így a legfelül lévő káposztafejek meglágyulhatnak

– vázolta a legfontosabb tudnivalókat a káposztatermelő gazda.
Azoknak sem kell lemondaniuk a káposzta savanyításáról, akiknek nincs pincéjük: ha minőségi alapanyagot és jól bevált receptet használunk, a kamrában való tárolás is megfelelő választás lehet.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!