Hirdetés

Tízéves a Szárhegyi Káposzta

További tíz évre hosszabbította meg az Országos Szabadalmi és Védjegyhivatal (OSIM) a Szárhegyi Káposzta márkanév érvényességét. A Szárhegyi Káposztatermelők Egyesülete által igényelt dokumentum nemcsak az egyedülálló ízvilágú, több mint háromszáz éve itt termesztett növényt védi, hanem az egész község számára biztosít turisztikai vonzerőt, közvetlen kapcsolatot termelő és fogyasztó között.

Boncina-Székely Szidónia
Tízéves a Szárhegyi Káposzta
Több hónapnyi fejesedés vár még a szárhegyi káposztára Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Tíz évvel ezelőtt vált márkanévvé a Szárhegyi Káposzta: ekkor kapta meg az igénylő egyesület a minősítést, amely a minőség garanciája mellett egy sor pozitívumot hozott a községnek.
– Úgy tapasztaljuk, hogy sikertörténet ennek a márkanévnek a megszerzése, és az egész közösség javára válik, hiszen sokan eljönnek hozzánk vásárolni, egyúttal megnézik a települést, más zöldségeket is vásárolnak, közvetlen kapcsolatba kerülnek a termelőkkel, ami hosszú távon is biztosítja a megélhetést – fogalmazott érdeklődésünkre Lukács Géza, a Szárhegyi Káposztatermelők Egyesületének elnöke.
Hangsúlyozta: a minőségi bizonyítványt minden olyan szárhegyi termelő megkapja ingyenesen, aki ezt a – vékony levelű, lapos fejű, korán érő – káposztát termeli, és ezt bizonyítani tudja. 
A védjeggyel rendelkező terméket többnyire a szárhegyi háztartásokban, udvarokon árusítják, termelői engedéllyel, így nem kerül viszonteladókhoz a káposzta, a vásárlók pedig lehetőséget kapnak megismerkedni a termelőkkel.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Az eddigi években mindig elfogyott háztól a káposzta, számunkra rendkívül fontos, hogy ne veszítsük el azokat 
a vásárlókat, akik igényesek a minőségre. Ezért nem adjuk el nagy tételben a káposztát, ragaszkodva a minőségi kapcsolatokhoz és a településünkre látogató vásárlókhoz – indokolta módszereiket Lukács Géza. Az egyesületi elnök elmondta: a káposztapalánták kiültetési ideje a hagyományokhoz hűen június 13-hoz, Szent Antal napjához kötődik, így jövő héten végzik el ezeket a munkálatokat. 

– Az előző évekhez képest sokkal kedvezőbb volt az időjárás ezen a tavaszon, az apró növények gyökérzete jól tudott fejlődni a bőséges csapadéknak köszönhetően. Reméljük, hogy a kiültetésnek is fog kedvezni az idő – lesz egy kevés eső, és nem lesz túl meleg –, így reménykedhetünk abban, hogy ősszel a káposztafesztiválon elegendő mennyiségű és minőségű káposztát tudunk kínálni az ide látogatóknak – fejezte ki reményét Lukács Géza.

Gyergyószárhegyen több mint húsz hektáron termesztenek káposztát a helyiek, többségét a Cárina nevű falurészben; a civil szervezetek, az önkormányzat és a termelők minden ősszel közösségi ünnepként szervezik meg a káposztavágást és vásárt. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!