Hirdetés

Határon túl is keresik a legokosabb fiatal agrártudóst

Az agrárszakmát és az ahhoz vezető tanulási lehetőségeket népszerűsíti a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai támogatásával induló Nagy Diák Agrárteszt 3. – Mezőgazdálkodj okosan! vetélkedő, nagy értékű nyereményekkel. Az online edukatív játék során a modern agráriummal kapcsolatos kérdésekre kell válaszolniuk a középiskolás diákoknak, akik ezúttal a határon túlról is jelentkezhetnek.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 5 perc

Le lehet égni erős napsütésben egy fó­­liasátorban vagy egy üveg­­­házban? Mi a magyarázata a csoko­ládé ki­szür­külésének? Mire jó a drón a nö­vénytermesztésben? Hol van Ma­gyar­országon a legnagyobb rózsafajta-gyűj­temény? Ilyen és ehhez hasonló tudományos kérdésekre kell vála­szol­niuk azoknak, aki részt vesznek a Nagy Diák Agrárteszt játé­kon, amelyet idén harmadjára szervez meg a DUE Médiahálózat.
Az idei évben a határon túlra is kiter­jesztett, háromfordulós, online, edukatív vetélkedőbe középiskolás fiatalok kap­csolódhatnak be, de a játékot bárki kitöltheti. A verseny első fordulója 2023. szeptember 1. és december 15. között érhető el a www.agrarteszt.hu oldalon. Az itt legjobb eredményt elérő ezer játékos meghívást kap a 2023. december 28-án tartandó középdöntőbe, ahonnan a döntőbe jutó legsikeresebb tíz diák agrártudós között dől el az értékes nyeremények sorsa. A díjakat a 2024. januári Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon adják át, ahol gazdára talál a kétszemélyes külföldi utazás, a kerékpár és a mobiltelefon.

– A MATE-ra felvett gólyák több mint fele, azaz több mint 1700 fő agrár- és élelmiszer-tudományi képzésekre nyert felvételt az idén. Nagy öröm számunkra, hogy a gólyák táborát erősíti Rédler Zalán, az Agrárteszt tavalyi fődíjasa is, aki egyetlen versenyzőként teljesítette hibátlanul a döntő fordulóját. Idén elő­ször ráadásul a határon túlról is lehet regisztrálni a vetélkedőre, így még több Zalánhoz hasonló kíváncsi diák előtt nyílik meg a lehetőség, hogy a játék révén betekintsen a mezőgazdaságban tapasztalható óriási fejlődésbe, és később ezt a pályát válassza

– emelte ki dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.
Rédler Zalán, a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium végzős hallgatója tizen­hatezer diák közül nyerte meg tavaly az Agrártesztet. A fődíjast a MATE osztatlan agrármérnöki képzésére vették fel, ahol ezekben a napokban kezdte meg felsőfokú tanulmányait.

– Az agrárteszten egy görög utazást nyertem, amelyen a testvéremmel vettem részt. Fantasztikus nyaralás volt

– árulta el Zalán. – A győzelmemmel nagy meglepetést okoztam a környezetemben, sokan gra­tuláltak, több interjút is adtam. Az első helyezés a pályaorientációban is segített. Eredetileg valami hangzatos szakra mentem volna, például keres­kedelem és marketing irányba, de így az agrárpályát választottam.
A Kárpát-medencei Nagy Diák Agrár­teszt első fordulója elkezdődött, és négy hó­nap múlva kiderül, ki lesz Zalán után a legokosabb diák agrártudós a térségben.

(A MATE közleménye nyomán)

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!