Hirdetés

Harminc kisállatot ivartalanítottak ingyen

A székelyszentkirályi állatorvosi rendelő házi kedvenceknek és a kóbor kutyáknak, macskáknak, valamint a fajtiszta és keverék állatoknak szervez ingyenes ivartalanítási akciót.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 5 perc
Harminc kisállatot ivartalanítottak ingyen
Állatbarát megoldás. Több tucat kutyát ivartalaníthatnak Fotó: Hodgyai István

A gazdáknak, az állatgondozóknak és a menhelyeknek biztosít térítésmentes ivartalanítást a mindössze egy hónapja működő, székelyszentkirályi VetMaster állatorvosi rendelő. Az akciót a németországi Freundeskreis BrunoPet állatvédő egyesület közreműködésével valósítják meg. A német partnerszervezet piaci áron biztosítja a sebészeti beavatkozáshoz szükséges anyagokat, eszközöket, ötven százalékát fedezve a műtétek teljes költségvetésének. Az állatorvosi rendelő állatorvosai – Bálint Szilárd és Bajkó Vencel – felelősnek érzik magukat abban, hogy megakadályozzák az ebek és macskák nem kívánt túlszaporodását.
A szakemberek a programot elsősorban a szuka kutyáknak és a nőstény macskáknak ajánlják, de az akciót kiterjesztik minden fajtájú, keverék, bármilyen méretű vagy életkorú kedvencre is. Ahogy Bálint Szilárd fogalmazott: a beavatkozásra a szaporulat megakadályozása miatt, illetve állategészségügyi okokból egyaránt szükség van. A program elősegíti a kutya- és macskapopuláció túlzott gyarapodását, és jelentősen hozzájárul az állatok hosszabb és egészségesebb életéhez, mondta.
Egy kutya egy év alatt tizenhat utódot, hat év alatt pedig hatvanhét ezer utódot hozhat a világra, míg egy macska esetében egy év leforgása alatt tizenkét, hat éven belül pedig hatvanhat ezer kismacska születhet meg, ismertette a kisállatok szaporodását számokban. Senki nem tudna ennyi állatról gondoskodni. A felesleges kölykök születésük után többnyire az utcára, a menhelyre vagy egy nem megfelelő gazdához kerülnek, aki idővel belátja, hogy nem bír el az állattartással járó felelősséggel, majd megpróbál túladni a háziállaton. Az ellátatlan szaporulat óriási problémát jelent, mondta az állategészségügyi szakember. Hozzátette, hogy a kóbor kutyák jelenleg is első számú közbiztonsági veszélyt jelentenek a megyében. 
Bálint Szilárd a praxisában ritkán, de találkozik azzal is, hogy a felelősségteljes állattartók felmérik az ivartalanítás fontosságát, és készek fizetni a beavatkozásért. Meglátása szerint a legnagyobb akadályt mindig az anyagiak jelentik. Az ivartalanítás ára az állat súlyától függ – a 40 kilogrammnál kisebb testsúlyú állatok esetében 250–300 lej között mozog, 40 kilogramm felett akár 700 lejbe is kerülhet a beavatkozás. Az költségmentes programban egy hét alatt több mint harminc állat ivartalanítására került sor a megyében, s ezzel párhuzamosan az állattartók hozzáállásának formálására is nagy hangsúlyt fektetnek. A kezdeményezők szeretnék azokat az állattartókat támogatni, akiknek nincs költségfedezeti lehetőségük a kedvenceik sterilizálására, de szem előtt tartják azt is, hogy a lehető legtöbb gazdátlan állaton segítsenek. A jelentkezők száma nincs korlátozva, a műtéti beavatkozás azonban feltételekhez kötött. A kutyának egészségügyi könyvvel kell rendelkeznie, be kell legyen vezetve az országos nyilvántartási rendszerbe, macskák esetében pedig elengedhetetlen az ivartalanítást megelőző féregtelenítés. Az operációt a rendelő két állatorvosa felváltva végzi el. Az ingyenes beavatkozás őszig vehető igénybe. 
Az ivartalanítás egészségügyi jelentősége mellett szól, hogy a sterilizálással megakadályozható néhány komoly betegség kialakulása is. Ilyen például a szuka kutyáknál a méhgyulladás vagy az emlőrák, a kan kutyáknál a herezacskó-daganat. Ivartalanítás után az állatok viselkedése is megváltozik, csökkennek az ivarzavar okozta problémák. Az állatok sokkal nyugodtabbá válnak, kevésbé lesznek hajlamosak az agresszióra, mondta az állatorvos. A beavatkozás hátrányai közt említi, hogy a nőstény egyedeknél sokkal gyakoribb az ivartalanítást követő elhízás.
Az ingyenes programmal kapcsolatos bővebb információért és a jelentkezésért a 0762–633982-as telefonszámot kell tárcsázni.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!