Hirdetés

Elkezdődött a betakarítás

Átlagos az idei pityókatermés a gyergyói térségben: az Agromec részvénytársaság a napokban kezdte el a termény betakarítását. Az általuk termelt egyedi ízvilágú, gyergyói pityókát idén is vegyszervizsgálatnak vetették alá holland laboratóriumban, ahol minden európai uniós szabványnak megfelelt.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Elkezdődött a betakarítás
Korszerű gépekkel takarítják be a termést. Hozam Fotó: Agromec RT.

Átlagosan 30-35 tonna hektáronként – ekkora terméssel számolnak idén a gyergyószentmiklósi Agromec részvénytársaságnál, ahol kétszáz hektáron termesztenek pityókát. A betakarítás elkezdődött, a nagyüzem jövő héten kezdődik.

– Részben megtörtént a gépesítés, hiszen speciális eszközökkel dolgozunk: olyan kombájn segít a betakarításban, amely a földből kiszedi a krumplit és a hozzá tartozó válogatósor segítségével a telephelyen méret szerint szortírozza azt. Ezáltal sikerül a területek feléről géppel betakarítani a termést, a többihez szükséges a kézi munkaerő

– tudtuk meg Ferencz Bélától, az Agromec részvénytársaság vezetőjétől. 
A vállalkozás egyik célja, hogy nagyobb feldolgozóknak értékesítse a termést: két feldolgozóval van szerződésük, ezek közül az egyik a Gyergyóremetén újonnan megépült krumplifeldolgozó, ahol fagyaszott, csomagolt hasábburgonya lesz a helyben megtermelt pityókából.
A termés 80-85 százaléka ipari feldolgozás céljából jut az Agromec partnereihez, a többit értékesítőkön keresztül juttatják el a vásárlókhoz, de a cég telephelyén magánszemélyként is lehet vásárolni fogyasztásra, illetve vetőmagnak való burgonyát.
A gyergyói pityóka igencsak keresett a piacon, amit elsősorban a mikroklímának köszönhető ízvilág eredményez.

– Minden termelő megtapasztalhatta, hogy ha más vidéken értékesíti a pityókát, a gyergyói árunak nagy a népszerűsége: ez azt jelenti, hogy a mi pityókánk, főként a mikroklímának köszönhetően ízletes, visszajárnak a vevőink. Sikerünk titka, hogy mindig van kereslet rá

– mondta Ferencz Béla, aki több évtizede vezeti a társulást.
Elmondása szerint a részvényesek kitartó munkája tartja fenn a társulást, amelyben a korszerűsítések elengedhetetlen részét képezik a folyamatoknak. 

– Minden évben fejlesztünk a lehetőségeink szerint a célunk az, hogy 95 százalékban gépesített legyen a burgonyatermesztés: ehhez sok feltételünk már megvan, további kombájnok vásárlására lenne szükség, pályázati forrásokra, amelyek ezt lehetővé teszik. A területeinken mindig lesznek olyan részek, amelyek nem gépesíthetők, és ahová mindig szükség lesz az emberi munkaerőre is

– hangsúlyozta Ferencz Béla.
Végezetül elmondta: minden évben hollandiai laboratóriumban végeztetik a burgonya vegyszerelemzését: az idei eredmények nemrég érkeztek meg, és most sem volt gond a beküldött mintával, megfelel az európai uniós előírásoknak.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!