Hirdetés

A székelyföldi valuta

Harmadik alkalommal szervezte meg a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete az Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyt, amelyre ebben az évben is számos pálinkafőző mester nevezte be párlat- és pálinkamintáját. Június 30-án, Csíkszeredában sor került a díjátadó gálára is, amelyen több mint háromszázan vettek részt.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 8 perc
A székelyföldi valuta
Fotó: SZGE

Ebben az évben sem maradt el az Ákovita, a júniusi hónap pedig a pálinkáról szólt Csíkszeredában. A bírálat ebben az évben négy napon át tartott, 28 tagú szakmai zsűri minősítette a több mint ezer benevezett párlat- és pálinkamintát. Június utolsó napja pedig nemcsak a pálinkákról és párlatokról szólt, hanem a készítőiről is. A III. Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyre több mint ezer mintát neveztek be, a szakmai zsűri pedig 186 arany-, 244 ezüst- és 209 bronzminősítést osztott ki.
– Örülök, hisz már három sikeres éven vagyunk túl. Egyszer megszervezni egy eseményt nem egyszerű, viszont ezt megismételni egymást követő években, még nehezebb, hisz minden alkalommal keressük az új kihívásokat, alkalmazni bizonyos változásokat. Hálásak vagyunk mindenkinek, akik szakmai hozzáértésükkel gazdagítot­ták eseményünket, remélem, hogy min­­­denki számára elfogadható értékelések születtek, és ezáltal Székelyföldön még minőségibb pálinkákkal találkozhatunk – tette hozzá Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke.
Ez az év abban is különbözött a többitől, hogy egy új számítógépes szoftvert készíttettek el a szervezők, amely révén pontosabb és precízebb értékelést tudtak biztosítani a bírák a benevezett pálinkakészítők részére.
– Sokkal erősebb esemény volt ez szakmailag ebben az évben, hisz a szoftver révén lehetőséget biztosítottunk a bíráknak, hogy rövidebb idő alatt részletes visszajelzést tudjanak adni a nevezőknek. Jó volt tapasztalni, hogy nagyon sok olyan pálinkafőző is benevezett idén, akik az előző két évben is jelen voltak, és minden évben egyre jobb eredményeket érnek el. Mindezzel az is a célunk, hogy egyre jobb minőségű pálinkákat tudjunk a magunkénak az idő során – tette hozzá Becze István.

SZGE
A díjátadó gála is nagy népszerűségnek örvendett, hisz több mint 300 személy vett részt az eseményen és vette át az számára odaítélt díjat. Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke kiemelte, hogy akkor jó egy pálinka, ha az ízéből és illatából meg tudjuk mondani, miből készült, hisz ugyanazt érezzük, mintha beleharapnánk egy gyümölcsbe.
– A pálinka már csaknem tíz éve hun­­­garikum, ám története több évszá­zadra vezethető vissza. Az első írott anyag Károly Róbert feleségétől származik, aki megalkotta az Aqua vite Regina Hungáriát, a magyar királyné életvizét, és Károly Róbert köszvényes lábát ezzel az alkoholos gyógynövénnyel kenegette.
– A világ minden tájegységének vannak jellegzetes gyümölcspárlatai, így Székelyföldnek is. Ebben az esetben a vackorkörtére gondolunk, meg esetleg a málnára, de Székelyföldnek, az erdélyi vidéknek van egy nagyon jellegzetes gyümölcse, ez a batulalma. Ez annyira érdekes alma volt, hogy az 1700-as években, a török kivonulás után az akkori idetelepülő német nyelvterületi lakosok ezt fölfedezték, és bizony kiküldték az ő családjuknak Németországba – mondta Béli Géza, a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke.

SZGE
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, hogy az Ákovita segít abban a folyamatban, hogy felzárkózzunk abban a sorban, ami a minőségi pálinkát jelenti. Véleménye szerint a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete által szervezett évenkénti esemény segít sokunk számára, hogy miként változtassunk, mit tegyünk másképp, hogyan készíthetünk minőségibb pálinkákat, hisz a pálinka nevezhető a székelyföldi valutának is.
A minőségi gyümölcspárlat készítését már a felsőoktatásban is tanítják, pontosabban a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen (MATE), amely az Ákovita szakmai partnereként is jelen volt az eseményen.
– Mi a kutatásban, az oktatásban évtizedek óta foglalkozunk ezekkel a témakörökkel. Része a mezőgazdasági, az élelmiszer-tudományi képzésünknek, de jó néhány éve már, hogy önálló mesterszakként is működik a párlatkészítés, a pálinkamester szak az egyetemen. Olyannyira, hogy ezt már a határon túlra is kiterjesztettük képzésként, és tavaly óta több székely diák is részt vesz a magyarországi képzésen, akik ide visszatérve valóban a minőségi párlatkészítés, pálinkakészítés professzionális szakmai hátterét tudják Székelyföldön biztosítani – mondta Gyuricza Csaba, a MATE rektora.
Új és régi nevezők is jelen voltak az Ákovitán, a visszatérő versenyzők pedig jó lélekkel gondolnak az rendezvényre, és bár nem vesznek részt szervezőként az eseményben, mégis magukénak érzik azt.
– Több országban is részt veszünk pálinkaversenyeken, viszont az Ákovitát a mi saját versenyünknek tartom, ez úgymond a miénk. Nagyon örülünk, hisz 17 mintával neveztünk, amelyből arany-, ezüst- és bronzérmes tétel is kikerült, mindemellett pedig 3 champion és 2 különdíjat is hazavihettünk – vélekedett az egyik versenyzőpáros, Edina és Jaju.
Az arany-, ezüst- és bronzminősítések mellett számos champion- és különdíjat is kiosztottak a verseny alkalmával.

SZGE

KÜLÖNDÍJAK

DÍJAZOTTAK

„ÁKOVITA Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny legjobb üzleti terméke, Erdély – Csíkszereda, 2023.”

Zekulhyda Premium

„ÁKOVITA Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny legjobb egyéni párlata, Erdély – Csíkszereda, 2023.”

Erdei Róbert és Nagy Árpád

„ÁKOVITA Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny legeredményesebb erdélyi kereskedelmi főzdéje, Erdély – Csíkszereda, 2023.”

Palinca Jamy Kft.

„ÁKOVITA Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny legeredményesebb erdélyi magánfőzője, Erdély – Csíkszereda, 2023.”

Vass Csongor

„ÁKOVITA Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny legjobb kajszibarackpárlata – Üzleti kategória, Erdély – Csíkszereda, 2023.”

Zekulhyda Premium

„ÁKOVITA Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny legjobb kajszibarackpárlata – Egyéni kategória, Erdély – Csíkszereda, 2023.”

Barabás Attila

„ÁKOVITA Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny legjobb szilvapárlata – Üzleti kategória, Erdély – Csíkszereda, 2023.”

Fort Silvan

„ÁKOVITA Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny legjobb szilvapárlata – Egyéni kategória, Erdély – Csíkszereda, 2023.”

Edina és Jaju

Fortissimus Spiritus – a PálinkaKollégium®

szakmai műhely különdíja

Palinca Jamy Kft.

Székely Gazdaszervezetek Egyesületének különdíja

Szőcs László

Csíkszereda Városának különdíja

Bilibok Róbert

Hargita Megye Tanácsának különdíja

Köllő Csaba István

Mátyás József

Bán Péter

Sajtódíj:

Szicsek Pálinkafőzde

Csípán Csaba-emlékdíj

Beke Tibor

Nagykövetségi díj

Csípán Emőke

 

 

CHAMPION-DÍJAK

 

FŐKATEGÓRIA

FAJTA

DÍJAZOTT

Alma

Granny Smith Alma

Edina és Jaju

Egyéb almatermésű gyümölcsök

Sárga Vilmos Körte

Edina és Jaju

Szilva

Penyigei Nemtudom szilva

Bugyi Ferenc

Egyéb csonthéjas gyümölcsök

Meggy

János Dezső Levente

Bogyós gyümölcsök

Polka málna

Bodor Endre

Vadon termett gyümölcsök

Égerlevelű fanyarka

Vass Csongor

Szőlő

Fekete Noah szőlő

Madarász Zoltán

Törköly

Ottonel Muskotály Törköly

Szőcs József

Vegyes gyümölcs

Erdei szenzáció

Erdei Róbert és Nagy Árpád

Ágyas pálinkák/párlatok

Ágyas birsalma

Mátyás József

Likőr

Feke teribizli

Köllő Csaba-István

Egyéb párlatok

Citrom

Edina és Jaju

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!