Hirdetés

A java még hátravan

Naponta 640 igénylést vesznek át, de a java még hátravan – közölte lapunkkal Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség vezetője. Két hete kezdődött a mezőgazdasági támogatások igénylése, és mivel idén elmarad a szankciós időszak is, ezért fontos, hogy a gazdák időben adják le igényléseiket.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
A java még hátravan
Most kell benyújtani az igényléseket. Az aratás még odébb van Fotó: Veres Nándor

Április 17-ig 4253 támogatásigénylést vett át a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség, de összesen mintegy 26 ezer gazdától várnak kérvényt. Ez eddig naponta összesen 640 dokumentumot jelent, és a várhatóan benyújtott igénylések összességének mintegy 17 százalékát teszi ki. 
Ezt a számadatot tekintve az országos átlag – 19,73 százalék – alatt van Hargita megye, de Haschi András szerint nem a benyújtott igénylések száma a fontos, hanem az, hogy összesen mekkora területre vonatkoznak ezek a kérvények. Ebből a szempontból az országos átlaghoz képest Hargita megye már jól áll: összesen közel 180 ezer hektárra igényelhetnek támogatást a gazdák, és a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség munkatársai eddig 13 824 hektárra vettek el támogatásigénylést, ami 7,80 százalékot jelent. Ezzel az országos átlag – 4,22 százalék – fölött van Hargita megye.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Haschi András emlékeztetett, hogy eddig csak a kis területekre vonatkozó, egyszerű támogatási igényléseket vehették át, a nagyobb területekre és gazdaságokra vonatkozókat csak a hónap végétől lehet benyújtani. Tehát a munka java még hátravan: a közbirtokosságok, több tíz hektárt birtokló és az állattartó gazdák igényléseit április végétől tudják átvenni.
A Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy az új támogatási rendszer miatt nincs fennakadás, segítenek a gazdáknak, hogy eligazodjanak az új rendszerben. Mint arról korábban beszámoltunk, idén már a hegyvidéki, és agrár-kör­nye­zetgazdálkodási csomagok igénylése is az új PNS (Országos Stratégiai Terv) alapján történik. Többek között plusztámogatások vannak az új rendszerben, és változtak a támogatási zónák, amely miatt a gazdáknak átláthatatlannak tűnhet az új rendszer.
A támogatásigénylési idő­szak június 7-ig tart, ezután már nem fogadnak el kérvényeket, mert idéntől megszüntették a 25 napos szankciós időszakot, amely idő alatt napi egyszázalékos támogatásmegvonással még le lehetett tenni az igénylést.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!