Hirdetés

Véget ért az asztaliteniszezők kontinensbajnoksága

Kilencedik alkalommal ülhetett fel Európa trónjára a német női asztalitenisz-válogatott, miután a malmői Eb döntőjében magabiztosan legyőzte a Szőcs Bernadette vezette Romániát. A magyar férfiak majdnem csodát műveltek.

Jakab Árpád
Becsült olvasási idő: 4 perc
Véget ért az asztaliteniszezők kontinensbajnoksága
Szőcs Bernadette ezüstérmet ünnepelhetett Fotó: ETTU

Hiába a marosvásárhelyi Szőcs bomba formája, a döntőben a honosított kínaival, Ying Hannal szemben elveszítette veretlenségét: 1-3 (16-14, 8-11, 8-11, 10-12). Ying mellett egyébként egy másik honosított kínai, Xiaona Shan is asztalhoz állt, ő 3-0-ra verte Elizabeta Samarát. A nyerő német hármas harmadik tagja valóban született német volt: Nina Mittelhamm, aki 3-2-vel múlta felül (döntő szettben 12-10) Andreea Dragomant. A németek tehát 3-0-s sikert arattak a mezőnyből szintén kiemelkedő román csapat felett, s fölényüket mi sem jellemzi jobban, mint hogy a tornán egyetlen mérkőzést sem veszítettek el, a csoportkörtől a döntőig minden összecsapásukat 3-0-ra hozták! Akárcsak a legutóbbi, kolozsvári Eb-n, a román női asztalitenisz-válogatott ezúttal is be kellett érje az ezüstéremmel, ráadásul egyelőre az olimpiai kvóta sincs meg, hiszen az Eb-ről csak az első helyezett kvalifikált Párizsba. A döntőnek Szőcs Bernadetten kívül más magyar vonatkozása is volt: a németek edzője a vajdasági Zentán született, tizenkétszeres Európa-bajnoki érmes Boros Tamara, aki kereken húsz évvel ezelőtt tízéves ázsiai hegemóniát tört meg akkor, amikor a párizsi vb-n egy évtized után első európaiként szerzett érmet, nevezetesen bronzot. Boros nem mellékesen a napjainkban a megszűnés szélére sodródott, Rekordok Könyvébe kívánkozó huszonöt alkalommal Bajnokcsapatok Európa Kupáját nyerő Budapesti Statisztikával a BEK-serleget is magasba emelhette.

Az asztalitenisz-Európa-bajnokságok 1958 óta íródó történelmében egyébként a magyar női válogatott szerezte a legtöbb aranyérmet, szám szerint kilencet. A németek a románok felett aratott sikerükkel azonban kilencedik Eb-elsőségüket könyvelhették el, vagyis beérték a magyarokat, s ha a közeljövőben nem változnak jelentősen az erőviszonyok, akkor a következő kontinenstornán, 59 (!) év után Magyarország lecsúszhat az összesített éremtábla első helyéről.

Ami a férfiakat illeti, a magyar válogatott a negyeddöntőben közel állt a kontinenstorna legnagyobb szenzációjához: három és fél órás csata után három meccslabdáról bukta el 2-3-ra a házigazda a vasárnap esti döntőben a németek elleni 3-1-es győzelemmel huszonegy év után újra kontinensbajnoki címet szerző Svédország elleni mérkőzést. A magyar férfiválogatott legutóbb 1988-ban, Párizsban jutott be Eb-n a négy közé, de mostani teljesítményükről mindent elmond, hogy a svéd klasszisok sora, az ötszörös világbajnok Jörgen Persson, az olimpiai és hatszoros világbajnok Jan-Ove Waldner és a négyszeres vb-aranyérmes Mikael Appelgren is úgy fogalmazott: a magyarok érdemelték volna meg a győzelmet.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!