Sakksuli (644.)

Biró Sándor
Becsült olvasási idő: 3 perc

A napokban lezajlott 50 fős Caissa nemzetközi sakkverseny A csoportjának fele 20 éven aluli ifjúsági versenyző volt, akik sikerrel vették fel a harcot a rutinosabb nagymesterekkel és nemzetközi mesterekkel. A marosvásárhelyi ISK színeiben versenyző 13 éves gyergyóalfalvi Kiss Abigél (1702) miután legyőzte Mózes Ervin nemzetközi mestert, Adrian Rusu ellen is nyert és 60 Élő-ponttal gazdagodott. Csapattársa, a 11 éves Ștefan Aurelian Butuza 28 Élő-t csipett le a felnőttektől. Miután legyőzte Berechet és Ardeleanu nemzetközi mestereket, a 15 éves bukaresti Eric-Matei Prelipcean az utolsó fordulóban Dobre ellen az elsőségért küzdött, de vereségével is 94 pontot nyert. A legerősebb ellenfeleket a 20 éves török Emre Demirbas kapta, remizett GM Grigore ellen, legyőzte Mészáros és Zubova nemzetközi mestereket és 43 ponttal tért haza Isztambulba. A székelyudvarhelyi születésű Vajda Albert tanítványának is nagyon erős ellenfelek jutottak, habár a címviselők ellen kevésbé volt sikeres, de így is 111 pontot nyert Élő Árpád által bevezetett pontrendszerben. A gyerekek további pontokat „raboltak” a felnőttektől: a 13 éves Bogdan-Andrei Ivancescu legyőzte Dumitrache és Mózes nemzetközi mestereket és 122 Élő-t nyert, a 12 éves brassói Ariana Bădică remizett Mózessel és 80 ponttal gyarapodott, a 15 éves Dan Bujac (Moldova Köztársaság) jól kezdett, 3 döntetlent ért el Dobre, Ardeleanu és Zubova nemzetközi mesterek ellen és 16 Élő-pontot szerzett, a 15 éves Saioc Dávid (+34) legyőzte IM Dumitrachet, remizett IM Cosmával, a 14 éves Alexandru Mihai Popescu 51, a 17 éves Mihnea-Constantin Mihnea 47, a 10 éves Matei Zlate-Ion 39, a 9 éves Varabiescu Petru 22 ponttal tért haza. A Caissa-B tornán a csíkszeredai Léstyán Péter (Caissa) jó hajrával 46-tal gyarapította pontszámát. A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) fennállásának 100. évében a megyeközpont 27. hagyományos nemzetközi sakkversenyét Csíkszereda Pol­gármesteri Hivatala, Hargi­ta Megye Tanácsa, és a FIDE támogatta, a csíkszeredai Sa­pien­tia – EMTE pedig kiváló versenyfeltételeket biztosított.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Ördög nyert Borzontban

A borzonti Falunapok keretén belül Szent István-ünnepi rapid versenyt rendeztek. A hétfordulós 37 fős tornán két rapidsakk-szpecialista között kettős holtverseny alakult ki 6 ponttal, jobb Buchholz-értékeléssel a csíkszeredai Ördög Róbert nyerte a tornát a magyar színekben versenyző gyergyószentmiklósi Puskás András, valamint az 5,5 pontos Nagy István-Attila és László Attila előtt.

Tanulmány 

Bernhard Horwitz 1863-as tanulmányában világos nyert gyalogvégjátékot ér el futócserével: 1.Ff5! Kf5 (1…ef5 2.Kf4! vagy 1…gf5 2.Kd4! nyer) 2.Kd4 e5+ 3.Ke3! nyer (1-0).

Sakksuli (644.)





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!