Hirdetés

Sakksuli (596.)

Biró Sándor
Becsült olvasási idő: 2 perc

Befejezéshez közeledik a Caissa nemzetközi sakkfesztivál, a huszonhat éves múlttal rendelkező torna főcsoportjának 5. fordulójában az éltáblán Vladislav Nevednichy (2444) nagymester sötéttel nyert a három győzelemmel rajtoló Dragoș-Nicolae Dumitrache nemzetközi mester ellen és félpontos előnyre tett szert. A székelyudvarhelyi születésű Vajda Albert nemzetközi mester döntetlent játszott a korábbi Caissa tornagyőztes Marius Manolache nagymesterrel, Mészáros András nemzetközi mester legyőzte Alin Ardeleanut, a férfiak között derekasan küzdő Ekaterina Pîrvulescu pedig lecsípett fél pontot Grigore nagymester ellen. A székelyudvarhelyi ISK versenyzője, Nagy-Elek Tamás újabb pontot szerzett (indiai ellenfele nem jelent meg a fordulóra). Öt forduló után a mesternégyest elérő Nevednichy áll az élen 4,5 ponttal, a 4 pontos Mészáros, valamint a 3,5 pontos Manolache, Dumitrache, Vajda, Dobre és Nagy-Elek Tamás előtt.
A B csoport rangadóján Panaite legyőzte a mesternégyessel rajtoló Andreit, Donici-Maier David nyert Juncu ellen, Butuza legyőzte Blágát, Tătar pedig nyert az első számú kiemelt Duca-Iliescu ellen. Hargita megye sakkozói is jeleskedtek az 5. fordulóban: Kiss Hanna remizett Juncuval, a borszéki Costel Vodă nyert Marianne Krause háromszoros ACO-világbajnok ellen, Kiss Abigél legyőzte Hiznicencot, Juhász Balázs pedig nyert Grigore ellen. Öt forduló után a Logic Delta versenyzője, Eduard-Andrei Panaite és a marosvásárhelyi ISK tehetséges sakkozója, David Donici-Maier áll az élen 4,5 ponttal a 4 pontos Butuza, Tătar (mindkettő marosvásárhelyi ISK) és Andrei előtt.
A Balogh János Emlékverseny rangadóján Cernencu sötéttel legyőzte Szasz Aidát és az élre állt, mert riválisai (Pasat és Ivan) döntetlent játszott egymással. George-Ciprian Cernencu (VSK Galac) öt győzelemmel, teljes pontelőnnyel vezeti a mezőnyt a 4 pontos Szasz és a 3,5 pontos Ivan, Pasat és Popa előtt. A 8. forduló holnap 16, míg az utolsó forduló vasárnap 9.30-tól kezdődik.

Tanulmány

Bernhard Horwitz 1883-ban közölt tanulmányában világos öt lépéses mattot ad: 1.He6+ Kf7 2.Kd7! (sötét lépéskényszerbe került) Ff8 3.Hd8+ Kg7 4.Ke8! (újabb lépéskényszer jött létre) e5 5.He6 matt (1-0).

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!