Hirdetés

Rapport jelenti: hazatér

Rapport Richárd és Lékó Péter is ott lesz a magyar férfi sakkválogatottban a szeptember 10-én kezdődő budapesti sakkolimpián. Rapport román színekben versenyzett korábban, ám most újra a magyar csapatot erősíti. Lékóval legutóbb tíz évvel ezelőtt szerepelt együtt a magyar válogatottban.

Jakab Árpád
Becsült olvasási idő: 4 perc
Rapport jelenti: hazatér
Rapport és Lékó. Újra együtt a nagy csapat Fotó: NSO

Sajtótájékoztatón Lékó Péter elmondta: szinte csodálatos módon jött össze kettejük visszatérése. Hozzátette: tavaly május 28-án volt az első beszélgetése erről Polyánszky Zoltánnal, a Magyar Sakkszövetség elnökével, majd decemberben Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is becsatlakozott a tárgyalásokba, és ez vízválasztónak bizonyult. Elismerte, sokáig nemet mondott, mert az volt a feltétele, hogy csak akkor vállalja a szereplést, ha Rapport Richárd is ott lesz a csapatban. „Nagyon megható számomra ez a pillanat, ha egy ország ennyire bízik bennem, és azt akarja, hogy térjek vissza, az óriási elismerés. Örülök, hogy itt lehetek” - fogalmazott Lékó, aki elárulta, hogy 2019 novemberében Ulcinjban egy csapat Európa-kupán volt az eddigi utolsó versenypartija, akkor éppen Rapporttal együtt. Hozzátette: azóta sem távolodott el a sakktól, egy-egy csapatbajnokságba beszállt, edzői feladatai is voltak, és minden erejével azon lesz, hogy ki tudja hozni magából azt a tudást, ami benne van.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Az elmúlt időszakban román színekben versenyző, ám az állampolgárságot végül fel nem vevő Rapport Richárd szerint régóta várt pillanat jött el, hálás, hogy itt lehet és nagyon izgatott. Az MTI kérdésére elmondta, nagy kő esett le a szívéről azzal, hogy el tud engedni egy keserédes érzést, és úgy gondolja, hogy ettől a játéka is javulni fog. Kijelentette: az olimpiához csak úgy lehet hozzáállni, hogy a győzelem a cél. 
Ismert: két évvel ezelőtt, 2022. szeptember 4-én vált hivatalossá, ami akkor már több mint három hónapja sejthető volt: a legmagasabban jegyzett magyar sakkjátékos, Rapport Richárd román színekre váltott, mivel a szerb származású romániai milliárdos, Sacha Dragic olyan szponzori ajánlattal kereste meg, amelynek feltétele volt, hogy a magyar sakknagymester Románia szí­neiben versenyezzen. A váltást követően Rapport Élő-pontszáma 2776-ról 2715-re csökkent, míg a világranglistán az 5. helyről a 28.-ra csúszott vissza.
Rapport és Lékó legutóbb 2014-ben szerepeltek együtt magyar válogatottban, és azóta külön-külön még egyszer voltak újra csapattagok.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!