Hirdetés

Pályacsúccsal nyert Fazakas Bíborka

A Székelyudvarhelyi VSK ultrafutója, Fazakas Bíborka pályacsúccsal nyerte meg a hétvégén a nyolcadik alkalommal megrendezett Salomon Ultra-Trail Hungary ultratávú nemzetközi terepfutás „csúcsversenyét”. A szovátai versenyző több mint egy órával javította meg az eddigi női csúcsot.

Szász Csaba
Becsült olvasási idő: 4 perc
Pályacsúccsal nyert Fazakas Bíborka
Székely siker az ultrafutáson. Csúcsot döntött Fotó: UHT Hungary

A hétvégén rendezték meg Magyarországon az UHT Hungary te­rep­futóversenyt, a nyolcadik alkalommal életre hívott megmérettetés mára Európa egyik legnagyobb terepfutó-fesztiváljává nőtte ki magát, a hat versenytávra 34 országból több mint ezerötszázan neveztek be, akik a Pilisben és a Visegrádi-hegységben futottak két napon keresztül.
A terepfutó-fesztivál „csúcs­versenye” vasárnap éjfélkor in­dult, amely a maga 111 km táv­jával, Dobogókő, Pilisszentlélek, Pilismarót, Dömös, a Prédikálószék, Lepence, Pilisszentlászló és Visegrád érintésével, valamint 4182 m szintemelkedésével komoly kihívást jelentett a résztvevőknek. A nők között Fazakas Bíborka, a VSK Székelyudvarhely ultrafutója szakította át elsőként a célszalagot, a szovátai versenyző 12 óra 58 perc 30 másodperces pályacsúccsal teljesítette a távot, több mint egy órával megjavítva a korábbi legjobb női időt, kereken 23 percet verve a második legjobb női versenyzőre.

- Az az igazság, hogy terveztem a pályacsúcsot, és nagyon örülök, hogy sikerült. Csak azt nem számítottam bele, hogy a gyomrom kicsit tiltakozni fog ez ellen. Sikerült közben orvosolni a dolgot, de könnyebb lett volna, ha nem szenvedéssel, hanem jó érzéssel teljesítem a távot

– nyilatkozta a versenyt követően Bíborka.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Edzője, Lőrincz Olivér megjegyezte, hogy bár az eső nem szólt közbe, a csúszós, sáros terep további nehézségeket okozott, ideális körülmények között versenyzője további félórát javíthatott volna a pályacsúcsán.
Az edző elmondta, hogy a siker titka abban is rejlik, hogy Bíborka nem először indult ezen a versenyen, tehát volt viszonyítási alapja. Számukra az UHT Hungary egy kitűnő felmérő a szeptemberi, Mont Blanc körüli Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB) ultrafutóversenyre. Fazakas Bíborka, akit 2023-ban az év női sportolójának választottak Székelyudvarhelyen, tavaly 30 óra 39 perc és 8 másodperces idővel teljesítette a verseny 153 km-es és 10 ezer méter szintkülönbségű TDS kiírását, ami a nők között a 16. pozíciót jelentette, míg korosztálytában (40-44 év között) a 2. lett. Idén ezen is szeretne javítani.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!