Novák: visszavonulok ebből a sportból, amely már nem a fogyatékkal élő embereké

Nem áll rajthoz pénteken a párizsi paralimpián és visszavonul a sportágtól is – jelentette be Novák Károly Eduárd csíkszeredai paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározó.

Jakab Árpád
Novák: visszavonulok ebből a sportból, amely már nem a fogyatékkal élő embereké
Visszavonul Románia egyetlen paralimpiai bajnoka Fotó: Eduárd Novák / facebook

Novák közösségi oldalán közölte, nagyon jól átgondolta a pénteki versenyt, a hosszútávú futamot, amelyen a két kategória – C5 és C4 – összevonva szerepel. A kerékpározó ismételten kifogásolta, hogy a rajthoz álló 26 sportolóból mindössze 3 visel protézist.

Úgy érzem, hogy ezt a sportot már nem lehet parakerékpározásnak nevezni, feleslegesnek érzem magam, és úgy gondolom, hogy ez a verseny semmilyen módon nem egyenlő és igazságos. Éppen ezért, sajnálattal közlöm veletek, hogy pénteken nem fogok rajthoz állni. Visszalépek a versenytől, és hivatalosan is visszavonulok ebből a sportból, amely már nem a fogyatékkal élő embereké, és amely mostanra néhány domináns ország politikai érdekeinek áldozatává vált.

– írja.

A 48 éves Novák Károly Eduárd a párizsi paralimpia országúti kerékpárversenyének férfi C4-es kategóriájú egyéni időfutamában a tizedik helyen zárt. Az országúti verseny volt Novák harmadik megmérettetése Párizsban: korábban C4-es kategóriájú pályakerékpárosok 4000 méteres üldözéses megmérettetésében, illetve a C4-5-ös pályakerékpárosok 1000 méteres időfutamában lett hetedik.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A 2012-es londoni paralimpián aranyérmet és ezüstöt, Pekingben és Tokióban pedig szintén ezüstérmet szerzett, de három világbajnoki és egy Európa-bajnoki arannyal is büszkélkedhet.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!