Hirdetés

Most még jobban elverték a „Tölgyeket”

Az írektől elszenvedett 82-8-as vereség után ezúttal Dél-Afrikától kaptak méretes zakót a román rögbisek: a 0-76 minden idők harmadik legnagyobb arányú veresége egy világbajnokságon.

Jakab Árpád
Becsült olvasási idő: 3 perc
Most még jobban elverték a „Tölgyeket”
A románok eddig csak futottak a labda és az eredmény után Fotó: nso

Nem indult jól az idei, franciaországi világbajnokság a nagybányai Apjok Jenő által edzett román rögbiválogatottnak, a világranglistát vezető írektől elszenvedett 74 pontos vereség után azonban valószínűleg a legpesszimistábbak sem számítottak arra, hogy azt a kudarcot is alul lehet múlni. A „Tölgyek” becenévre hallgató román válogatott ellenfele a második körben a legutóbbi, Japánban rendezett világbajnokság döntőjében Angliát 32-12-re legyőző Dél-Afrika volt, s román szempontból némi bizakodásra adhatott okot, hogy a két garda eddigi egyetlen összecsapásán sima, de nem túl nagy arányú, 21-8-as afrikai siker született. Nem mondhatni, hogy a „Springboks” becenevű dél-afrikaiak tartottak volna a mérkőzéstől, hiszen az első fordulóban a Skócia ellen aratott 18-3-as siker után a szövetségi kapitányuk tizennégy helyen változtatott az első összecsapáson használt kezdő tizenötön, míg a románok csak hármat. A vasárnapi, bordeaux-i összecsapáson azonban a „Tölgyek” a vb-címvédő ellen is kettőbe törtek: az afrikaiak a 11. percben már negyedszer jártak a román célterületen, és összesen tizenkét céllal zárták a mérkőzést, miközben a románok egyetlen pontot sem tudtak összekaparni. Volt dolguk a statisztikusoknak is: Cobus Reinach az első huszonnégy percen belül három célt ért el, ez minden idők második leggyorsabb világbajnoki mesterhármasa – a leggyorsabb is az övé, négy évvel ezelőtt a Kanada elleni meccs első huszonegy percében érte el.

Rögbi-vb, Franciaország, B csoport, Bordeaux, 2. forduló: Dél-Afrika – Románia 76-0 (33-0). A csoport állása: 1. Írország 10 pont (2 mérkőzés), 2. Dél-Afrika 9 (2), 3. Skócia 0 (1), 4. Tonga 0 (1), 5. Románia 0 (2). Románia hátralévő mérkőzésein Skócia és Tonga ellen lép pályára.

A négyévente megrendezett, immár tizedszer kiírt rögbi-világbajnokságon húsz válogatott vesz részt, a négy ötcsapatos csoportokból az első kettő jut be az egyenes kieséses szakaszba. A vb-döntőt október 28-án rendezik, ugyanis a vb-n egy válogatott két mérkőzése között legalább öt napnak kell eltelnie, hogy a játékosok regenerálódhassanak. Az eddigi világbajnokok: Új-Zéland (3-szor), Dél-Afrika (3), Ausztrália (2), Anglia (1).

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!