Milák megcsinálta: aranyérmes 100 m pillangón

Egy nagyon izgalmas döntőt követően Milák Kristóf behúzta a nagyon óhajtott aranyérmet 100 m pillangón a párizsi ötkarikás játékokon. Major Veronika bronzérmes lett, míg a román küldöttség újabb aranyérmet szerzett evezésben.

Darvas Attila
Becsült olvasási idő: 5 perc
Milák megcsinálta: aranyérmes 100 m pillangón
Milák korszakos zseni, és arannyal távozhat Párizsból Fotó: MTI

A Párizsban zajló ötkarikás játékok szombati napja sem múlt el izgalmak nélkül. Magyar szempontból nem indult jól a nap, hiszen a cselgáncs csapatversenyen 4–1-es vereséget szenvedett Magyarország Olaszországtól, majd a női kézilabdások, a biztos negyeddöntős helyezés tudatában, 30–26-os vereséget szenvedtek Hollandiától. Egyben eldőlt az is, hogy a negyeddöntőben Svédország lesz a lányok ellenfele. A délelőtt viszont reményt adott az éremre, hiszen Major Veronika első helyen várta a női 25 m sportpisztoly fináléját. Nem is okozott csalódást, és végül az előkelő harmadik helyen zárt.

Ezt követően az evezőközponté volt a figyelem, ahol a román női és férfi 8+1-es egység is a döntőben volt érdekelt, és bár az érem benne volt a pakliban, de azt, hogy a nők hatalmas teljesítménnyel az első helyet szerezzék meg, nem igazán gondolta senki. A férfiak az ötödik helyen zártak.

A délutánba átfordulva újabb két „feketeleves” érkezett a magyarok számára. Egyrészt a férfi vízilabdások kikaptak 9–8 arányban Ausztráliától, másrészt az éremért utazó női kardcsapat Japán ellen maradt alul nyitásként, hogy végül a hatodik helyen zárjanak, ami némiképp csalódás. A női ökölvívók 66 kg-os súlycsoportjában Hámori Luca sem tudta legyőzni algériai ellenfelét, Khelif Imanet, aki körül botrányok sora robbant ki, nőiségét megkérdőjelezve. De nem tudott az egyéni íjászat nyolcaddöntőjében továbblépni Amaistroaie Madalina sem a következő körbe, és vereséget szenvedett dél-koreai ellenfelétől. Közben az országúti kerékpárosok mezőnyversenyén Valter Attila hatalmasat ment, és az elsőre hihetetlennek tűnő negyedik helyen ért célba.

Az est fénypontja mindenképp Milák Kristóf 100 m pillangó döntője volt. A magyar szupersztár eddig is rácáfolt mindenkire, aki kétségbe vonta felkészülése milyenségét, de a csattanót is megadta. Első ötvenen még a dobogón kívül fordult, hogy a második 50-en hatalmasat hajrázva, ötven másodperc alá érkezve megnyerje az olimpiai aranyat. Érdekesség, hogy míg Tokióban 200 méteren nyert és 100-on volt ezüstérmes, most, 2024-ben épp fordítva osztották a lapokat számára.

Az estét a román férfi vízilabda-válogatott zárta, akik súlyos 18–7-es vereséget szenvedtek Olaszországtól.

Éremért dob Halász Bence
Az elmúlt napokhoz képest mára megcsappant az olimpián érdekelt magyar és román sportolók száma. Éremért egyedül Halász Bence fog harcolni a férfiak kalapácsvető számában.
Ugyanakkor szurkolhatunk a magyar női vízilabda-csapatnak, vagy épp a magyar férfi kézilabda-válogatottnak, amely sorsdöntő találkozót játszik a házigazda franciák ellen. A képlet egyszerű: aki nyer, az versenyben marad. A döntetlen is a franciáknak kedvez.

Atlétika: női 3000 m akadályfutás: Stella Rutto (11.05); női kalapácsvetés: Bianca Ghelber, Gyurátz Réka (11.20); női 200 m akadályfutás: Takács Boglárka (11.55); férfi 400 m: Molnár Attila (20.05); férfi kalapácsvetés, döntő: Halász Bence (21.30).
Vízilabda, női: Magyarország–Ausztrália (15.00).
Kerékpár: országúti mezőnyverseny: Vas Blanka (15.00).
Vitorlázás: női dinghy: Bolat Ebru, Érdi Mária (15.35).
Kézilabda, férfi: Franciaország–Magyarország (17.00).
Úszás: férfi 1500 m gyors: Betlehemi Dávid (19.37).





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!