Kós Hubert a magyarok első aranyérmese Párizsban

Esélyeshez méltóan, „hozta a kötelezőt” Kós Hubert férfi 200 m hátúszásban és megszerezte a magyar küldöttség első aranyérmét a Párizsban zajló ötkarikás játékokon. A román küldöttség viszont kettővel szaporította érmei számát: további egy arany és egy ezüst van a tarsolyban.

Darvas Attila
Kós Hubert a magyarok első aranyérmese Párizsban
Kós Hubert aranyérmet nyert 200 háton Fotó: MTI/Kovács Tamás

Parádésan indult román szempontból a Párizsban zajló olimpiai játékok csütörtöki napja, hiszen evezésben négy egység is döntőben siklott. A sort a női kétpárevezősök nyitották, ahol az olimpiai címvédő Bodnar Ancuta-Radis Simona páros tizedmásodpercekkel maradt le a győztes új-zélandi páros mögött. De az ezüst is szépen csillogott.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A lányok után a férfi kétpárevezősök következtek, ahol a Cornea Andrei Sebastian – Enache Marian Florin duó, igazolva remek formáját, több mint egy másodpercet verve a holland pároson megszerezte a román küldöttség második aranyérmét Párizsban. A folytatás már nem sikerült ilyen jól, hiszen a női és férfi kormányos nélküli négyesben előbbiek a negyedikek, míg utóbbiak az ötödikek lettek.

Az evezéssel egy időben a cselgáncsozó Vég Zsombor (+100 kg) utolsó magyarként lépett tatamira, ami a sportágat illeti. Első ellenfelén, a szerb Kukoljon még továbblépett, de második körben a kétszeres világbajnok spanyol színekben versenyző Sherazadishvili már kemény dió volt.

Vitorlázásban az ILCA (korábban Laser) kategóriában világ- és Európa-bajnok Érdi Mária az első fordulót elrontotta és a 20. helyen ért célba, ám javítani már nem tudott, mert törölték a második futamot. A férfiaknál Vadnai Jonatán a 13. helyen áll két futam után.

Ökölvívásban nagy botrány van kialakulóban a lányoknál, és épp a magyar Hámori Lucát (66 kg) is érinti, aki remekelt és második fordulóban továbblépett ausztrál ellenfelén. A legjobb nyolc között ugyanis ellenfele az az algériai Iman Helif lesz, aki biológiailag férfi.

Az algír sportolót a profi ökölvívó-szövetség nem engedi a női mezőnyben, ám a Nemzetközi Olimpiai Szövetség megengedte ezt. Az előző fordulóban Helif egy olasz sportolót búcsúztatott, aki hatalmas botrányt csapott a Helif férfiassága miatt.

Estére fordulva reménykedett a magyar küldöttség az első aranyban, hiszen Kós Hubert 200 m háton abszolút esélyes volt. És igazolta is ezt, bár a táv háromnegyedéig sokakban voltak kétségek, de az utolsó ötvenen hatalmasat robbantott, és az addig egy testhosszal vezető görög Christout lehajrázta. Ezzel megszerezte a magyar küldöttség első aranyát. És még nem volt vége.

Hatalmas meglepetésre a magyar női 4 × 200 m gyorsváltó a második helyen kvalifikálta magát a döntőbe.

Az éremre így sem volt esély, hiszen a nagyok az előfutamok után cseréltek, és bejöttek a sztárok az ausztráloknál, az amerikaiaknál, a briteknél és a kínaiaknál is. A magyarok végül az előkelő hatodik helyen zártak, akik átlagéletkora nem éri el a 19-et.

Csapatsportágakban remek napot zártak a magyarok. A kézilabdás lányok egy újabb szívinfarktus közeli meccsen hárommal (27-24) verték Spanyolországot, és biztosan ott lesznek a torna negyeddöntőjében az utolsó forduló eredményétől függetlenül. Férfi vízilabdában a románok továbbra is győzelem nélkül állnak, ezúttal Horvátországtól kaptak ki 11-8 arányban, míg a magyarok a várakozásoknak megfelelően simán verték Japánt 17-10 arányban. A következő ellenfél a szerbeket és a franciákat is verő Ausztrália lesz.

Célkeresztben az újabb román érmek?

A pénteki napon folytatódnak az atlétikai események. A kalapácsvetés selejtezőiben rögtön három magyar is érdekelt lesz. Evezésben két román egység próbál érmet szerezni, bár nem favoritok, férfi és női kormányos nélküli kettesben. 

A medencében összecsap Kós Hubert és Milák Kristóf 100 m pillangón, bár a szám fő esélyese az amerikai Caelab Dressel. A páston, a férfi párbajtőr-csapatversenyen Magyarország a kazahok ellen kezd, és egy jó vívással érem közelébe lehet kerülni.

Sorsdöntő meccset vívnak a férfi kézilabdások Dánia ellen, míg a női pólósok Kína ellen ugranak medenvcébe.

Kézilabda, férfi: Magyarország – Dánia (10.00).
Lövészet: női 25 m sportpisztoly: Fábián Sára és Major Veronika (10.00).
Atlétika: férfi kalapácsvetés: Varga Dónát, Rába Dániel, Halász Bence (11.10); női magasugrás: Stanciu Daniela (11.15); női hármasugrás: Talos Elena, Ion Diana (19.15); női 5000 m: Wagner-Gyurke Viktória (19.10); férfi súlylökés: Toader Andrei (21.10).
Evezés: férfi kormányos nélküli kettes, döntő: Bodnar Ancuta – Lehaci Florin (11.42); női kormányos nélküli kettes, döntő: Vrinceanu Ioana – Anghel Roxana (11.54); női könnyűsúlyú kétpárevezős, döntő: van Groningen – Cozmiuc Ionela (13.22).
Úszás: 100 m pillangó: Kós Hubert, Milák Kristóf (12.00); női 200 m vegyes: Sebestyén Dalma (12.17); 800 m gyors: Késely Ajna (12.40).
Vitorlázás: női dingi: Érdi Mária, Bolat Ebru (13.05); férfi dingi: Vadnai Jonatán (16.35).
Vívás: férfi párbajtőr, csapat: Kazahsztán – Magyarország (14.30).
Vízilabda, női: Magyarország – Kína (22.05).

A pénteki döntők (23 aranyérem)
Lövészet: női 50 m sportpuska összetett (10.30).
Evezés: női kormányos nélküli kettes (11.42); férfi kormányos nélküli kettes (11.54); férfi könnyűsúlyú kétpárevezős (13.02); női könnyűsúlyú kétpárevezős (13.22).
Műugrás: férfi szinkron, 3 m (12.00).
Trambulin: női (14.50), férfi (20.50).
Lovaglás: díjugratáscsapat (15.00).
Tollaslabda: vegyes páros (16.00).
Vitorlázás: női szörf (16.33); férfi szörf (17.08).
Íjászat: vegyes csapat (17.43).
Cselgáncs: női +78 kg (18.00); férfi +100 kg (18.18).
Vívás: férfi párbajtőrcsapat (21.30).
Tenisz: vegyes páros (20.00).
Úszás: férfi 50 m gyors (21.30); női 200 m hát (21.36); férfi 200 m vegyes (21.43).
Atlétika: férfi 10000 m (22.20).
BMX: férfi versenyzés (22.35); női versenyzés (22.50).





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!