Hirdetés

Körbeszaladják a Mont Blanc-ot

Három udvarhelyi sportoló hétfő reggel vág neki a Mont Blanc körbefutásának, hogy hat nap alatt teljesítsék a 30 ezer méteres pozitív szintkülönbségű, 303 kilométeres távot. A Székelyudvarhelyi VSK ultrafutói, Nagy Sándor, Bartha Bálint és Takács Szabolcs szerda este indulnak a verseny helyszínére.

Szász Csaba
Becsült olvasási idő: 2 perc
Körbeszaladják a Mont Blanc-ot
Nagy Sándor a versenyre kötelező felszerelésével Fotó: Nagy Sándor archívuma

Húsz éve már, hogy minden év augusztusának végén megrendezik az Alpokban az Ultra-Trail du Mont Blanc-t, az UTMB-t. Az egyhetes terepfutó fesztiválba három ország (Franciaország, Olaszország, Svájc) 18 települése kapcsolódik be, megközelítőleg 10 000 futó indul az összes távon, a 20 000 fős szervezői csapatot 2300 fős önkéntes gárda egészíti ki.
A leghosszabb, La Petite Trotte à Léon, PTL-nek nevezett versenytáv startvonalánál jelen lesz a Székelyudvarhelyi VSK három ultrafutója, Nagy Sándor, Bartha Bálint és Takács Szabolcs is, akiknek a 30 ezer méteres pozitív szintkülönbségű, 303 kilométeres távját legfeljebb 7 nap alatt kell teljesíteniük.

- Szerda este indulunk repülőgéppel Genfbe, onnan tovább buszozunk Chamonix-ba, majd néhány nap akklimatizálódás után hétfő reggel 8-kor indul a verseny

– nyilatkozta a Hargita Népének Nagy Sándor.
Az udvarhelyi ultrafutó felsorolta az alap kötelező felszerelését is: futózsák, működő mobiltelefon, szél- és vízálló kabát, meleg ruházat, étel és folyadék, síp, egészségügyi készlet, hővédő takaró, lámpák. Az udvarhelyi futók által választott, egyben a leghosszabb és legdurvább távra, a PTL-re nincs egyértelmű nevezési feltétel, az indulási szándék jelzésekor az ultrafutóknak egy magashegyi tapasztalatokat firtató nyomtatványt kellett kitölteniük, a szervezők kíváncsiak voltak például a kötéltechnikai ismeretekre, a havas-jeges terepen szükséges felszerelések használatának ismeretére, a tájékozódási képességekre, hiszen a 300 km-es távon a versenyzőknek mindenféle asszisztencia nélkül kell végigmenniük, olykor nagyon technikás terepen.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!