Kikaptak a magyar női kézilabdások és a pólósok is

Mind a magyar női kézilabda válogatott, mind pedig a női vízilabda válogatott kikapott a negyeddöntőben és kiszálltak az éremért zajló csatából. Előbbiek hosszabbítás után, utóbbiak rendes játékidő alatt, heroikus küzdelemben, maradtak alul az ötkarikás játékokon.

Darvas Attila
Kikaptak a magyar női kézilabdások és a pólósok is
Könnyben úszó magyar lányok. Öt másodpercen múlt a bravúr Fotó: MTI

A kajak-kenu előfutamokkal indult a keddi nap a Párizsban zajló ötkarikás játékokon. Az 500 méteres versenyszámokban hat futamot rendeztek, amelyek mindegyikében volt magyar érdekeltség. A női K-4-es egység egyenes ágon jutott a döntőbe, míg a férfi K-4-es, a férfi K-2-es (két egység) egyenes ágon kvalifikálta magát a középfutamba, míg a női és férfi C-2-es, valamint a női K-2-es (két egység) a reményfutamból ment tovább a középfutamba.

A birkózóknál Lévai Zoltán volt érdekelt, aki egy győzelemmel és egy vereséggel zárt és mivel legyőzője kikapott az elődöntőbe, nem került a vigaszágra.
A nap csúcspontját a csapatjátékok adták. Elsőként a magyar női kézilabda válogatott lépett pályára a negyeddöntőben Svédország ellen. Azok a svédek ellen, akiket az olimpiai kvalifikáció során hárommal vertek Debrecenben. Ezúttal tökéletes játék és bravúr kellett volna, amely végig ott volt a Lilleben megrendezett találkozón. Egyenlő erők küzdelmével indult a találkozó, majd rendre a svédek vezettek 3-4 góllal, ám a lányok, minden egyes alkalommal visszajöttek ikszre, vagy mínusz  egyre. A félidőben egyel mentek a svédek. A fordulást követően is egymás nyakába loholtak a felek, azzal a különbséggel, hogy fordult a kocka és a svédek futottak az eredmény után, bár a magyarok egynél nagyobb különbséget nem tudtak összehozni. Az utolsó percre döntetlennel (28–28) érkeztek a csapatok. A lélektani gólt a magyarok szerezték és még öt másodperc volt, amikor a svédek egyenlítettek. Jöhetett a hosszabbítás, ahol a magyar csapat összezuhant és az egyenlítéstől feldobódó svédek simán hozták a hosszabbítás, hogy végül 36–32-vel továbblépjenek. A svédek a franciákkal meccselnek a döntőért, míg a magyarok a hatodik helyen zártak.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Nem sokkal a kézilabdás lányok után a vízilabdások ugrottak vízbe a világbajnok és olimpiai címvédő, a mostani torna favoritja, az Egyesült Államok ellen. A lányok nagyon bátor játékkal és feszes védekezéssel rukkoltak elő és ez meg is látszott a mérkőzés során. Az első negyedet 2–1-re nyerték, a másodikat elveszítették 2–0-ra, míg a harmadikat 2–1-el húzták be. Három negyed után 4–4 volt az állás. A látottak alapján nagyon fontos volt, hogy ki dobja a záró negyed első gólját. Ehhez a címvédő minden sanszot megkapott. Kétszer sima, majd egyszer dupla fórba támadhattak. Utóbbiból betaláltak. Mindent beleadtak a lányok a hajrára, de az egyenlítés nem jött össze. A Mihók Attila és Cseh Sándor által felkészített csapat az 5-8 helyért is vízbe szállnak. Az első ellenfél Görögország lesz.
Lopez rekordja

A kubai Mijaín Lopez kedden megnyerte a kötöttfogású birkózók 130 kilogrammos súlycsoportjának döntőjét a párizsi olimpián, ezzel az első sportoló lett, aki ugyanabban a versenyszámban öt nyári játékokon aranyérmet tudott szerezni. A 41 éves legendás sportoló a 2008-as pekingi olimpián kezdte meg ötkarikás diadalmenetét, majd Londonban, Rióban és Tokióban is könnyedén győzni tudott. A kubai klasszis már a tokiói játékokra is úgy utazott el, hogy előtte évekig egyetlen nemzetközi viadalon sem indult és ezúttal is úgy állt szőnyegre, hogy a 2021-es diadala után nem birkózott. A sportoló valósággal „végiggyalogolt” ellenfelein, hogy a döntőt követően a cipőjét a szőnyeg közepére tegye, jelezvén ezzel befejezte aktív pályafutását. Vagy csak Los Angelesig?

Éremért eveznek

Három számban rendeznek döntőket kajak-kenuban, ahol azt már most lehet tudni, hogy a női kajak négyes 500 méteres fináléjában lesz magyar egység hiszen a Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra alkotta négyes kvalifikálta magát a negyedik legjobb idővel a németek, az új-zélandiak és a spanyolok mögött. Igaz a négy egység mögött egy másodperc sincs. Szoros csata várható. Ugyanakkor minden esély megvan, hogy a férfi kenu kettes és a férfi kajak négyes is döntőt fusson. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!